Rico Verbakel, Michael Ketelaars en Roland Lorenzini.
Rico Verbakel, Michael Ketelaars en Roland Lorenzini.

Dorpsfeesten-DNA volop aanwezig in Aarle-Rixtel

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - Op Hemelvaartsdag is er sinds jaar en dag de jaarmarkt in Aarle-Rixtel en in de dagen erna staat Aarle-Rixtel in het teken van de Dorpsfeesten. Een grote tent en deelnemende ploegen die met elkaar op verschillende vlakken met elkaar de strijd aangaan. Zonder jeugd heeft de Dorpsfeesten geen toekomst en het is dan ook mooi om te zien dat onder de Aarle-Rixtelse jeugd het Dorpsfeesten-DNA volop aanwezig is.

Bij de deelnemende volwassen-ploegen (dit jaar doen er vijftien teams mee) is het Dorpsfeesten-DNA ingebed. Velen doen al jaren mee en weten wat ze kunnen verwachten. Een quiz op vrijdag, optreden op zaterdag en op zondag de zeskamp. Op een gezellige manier gaan de teams met elkaar de strijd aan.

De organisatie van de Dorpsfeesten is blij dat de afgelopen jaren het enthousiasme onder de Aarle-Rixtelse kinderen om deel te nemen enorm is gegroeid. “Dit jaar doen er zo’n 260 kinderen mee”, vertelt Michael Ketelaars, voorzitter van Stichting Dorpsfeesten. “Uit iedere klas van de basisscholen doen er wel een of twee teams mee. We merken dat het onder de jeugd vanzelfsprekend wordt om deel te nemen en dat is echt mooi om te zien. Door de jeugd op te laten groeien met de Dorpsfeesten hopen we dat DNA door te geven.” Op vrijdag overdag en zaterdagmiddag hebben de Aarle-Rixtelse kinderen vrij baan. “En niet alleen dan. We zien dat er ook in onze organisatie verjonging is”, vult Rico Verbakel aan. “In totaal zijn we met zo’n 40 mensen die voor en achter de schermen zich inzetten, voor zowel de jeugd als de volwassenen. Ieder jaar krijgen we er mensen bij en nu zien we ook twintigers die mee willen helpen, geweldig.” Daarnaast is het sinds dit jaar ook mogelijk voor jongeren om hun maatschappelijke stage bij de Dorpsfeesten te doen.

Michael: “We willen er samen gewoon een mooi feest voor en door het dorp van maken, dat echt voor iedereen toegankelijk is. Het is mooi om te zien dat op de zaterdagavond (de feestavond, red.) ook steeds meer jeugd in de tent komt. Er is gratis entree en we hebben dit jaar met ‘Staal met Glazen’, weer een fantastische band. Op vrijdag avond komt er een lokale band en zo is er voor ieder wat wils met deze dagen. We nodigen iedereen dan ook van harte uit om te komen kijken.”

De organisatie wordt gesteund door veel lokale bedrijven, partners en sponsoren die op wat voor manier dan ook hun steentje bijdragen. “Zij hebben echt een wezenlijk aandeel in het succes, zo is Stout als partner aan boord gestapt vanaf het moment dat de Dorpsfeesten naar het plein bij ze voor de deur is verhuisd, een echt partnerschap. Naast Stout vele anderen, zij geven ons de ruimte om de Dorpsfeesten te organiseren zoals we graag willen. Door die gezamenlijke draagkracht kunnen we elk jaar net dat stapje extra zetten.”

Met het groeiende aantal jeugddeelnemers in de ploegen, als toeschouwer en als vrijwilliger ziet de organisatie dat op termijn ook nieuwe groepen gaan deelnemen bij de volwassenen. Met het groeiende Dorpsfeesten-DNA onder de Aarle-Rixtelse jeugd, lijkt die toekomst gewaarborgd.