Dorpskoning schieten

zaterdag 19 augustus 2017 15:00

Aarles Gildeweekend 19 en 20 augustus

Dit jaar vindt voor de eerste keer het gildeweekend plaats.

Het gildegebeuren wat traditioneel met Aarle-Rixtel kermis plaatsvond op maandag en dinsdag, vindt nu plaats op zaterdag 19 en zondag 20 augustus.

Zaterdag 19 augustus is de dag van het st. Margarethagilde en wordt begonnen met een gildemis, met daarna  een vendelgroet op het Kerkplein. Het st. Margarethagilde vertrekt daarna naar haar gildeterrein voor een koffietafel met de leden.

's Middags vanaf 15.00 uur vindt het bekende schieten plaatsen, deze dag wordt er bij het st. Margarethagilde geschoten voor de Dorpskoning Trofee, een beeldje van een schietende rode gildebroeder van keramiek gemaakt door de heer Jacques Merkx uit Grave. Iedereen vanaf 16 jaar mag aan dit schieten deelnemen, zorg wel dat je een legitimatiebewijs bij hebt, en probeer dit mooie beeld te bemachtigen. In de pauze en daarna zal er muzikale entertainment plaatsvinden door Dé Velt Op en een discotheek.

Zondag 20 augustus is de dag van het Onze Lieve Vrouwe Gilde en wordt ook begonnen met een gildemis en een vendelgroet op het Kerkplein. Daarna gaat het OLV-gilde naar haar gildeterrein en het st. Margarethagilde naar het Laar voor de koffietafel.

's Middags vanaf 14.00 uur vindt bij het OLV-gilde het Koningschieten plaats. Koning Bjorn v.d. Kerkhof gaat zijn titel verdedigen. Samen met ander broeders van het OLV-gilde gaan zij strijden om de titel van Koning van het Onze Lieve Vrouwe Gilde voor de komende drie jaar. Wanneer de "vogel" gevallen is, en de nieuwe koning bekend is, wordt de nieuwe koning gehuldigd. Gezamenlijk gaat het OLV-Gilde en st. Margarethagilde naar het Kouwenbergplein, waar nog een vendelhulde wordt gegeven.

Dit vormt ongeveer de afsluiting van het eerste fantastische Aarlese Gildeweekend.