Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Nieuwe opzet Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Algemeen Algemeen

Laarbeek – Een nieuwe invulling voor de 4 en 5 mei-viering. De gemeente zocht betrokken personen die wilden meedenken over een eigentijdse invulling. Aan deze oproep werd gehoor gegeven. De Dodenherdenking en Bevrijdingsdag wordt dit jaar in een andere jas gestoken.

Samen herdenken
"De insteek is om 'te herdenken en vieren' met vier generaties." Enthousiaste Martijn van Hoek bladert door de hele lijst met mensen die bij de herdenking èn viering betrokken zijn. "Een team van zo'n zeventig mensen houdt zich met de organisatie bezig. Sommigen waren al bij de Dodenherdenking betrokken, anderen zijn speciaal voor deze gelegenheid benaderd." Martijn geeft aan dat het belangrijk is om jongeren bij het herdenken en vieren te betrekken. "We zijn blij met de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Heindert uit Aarle-Rixtel." Naast de jongeren van de scouting zijn zij ook bij de herdenking betrokken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk om de mensen die gestreden hebben voor onze vrijheid te herdenken. De Dodenherdenking is dit jaar anders opgezet en begint in de Muziektuin. Naast de Laarbeekse gilden en Harmonie O&U neemt ook de Firebrigade Pipe & Drumband aan de herdenking deel. Burgemeester van der Meijden houdt een toespraak en leden van Amnesty International dragen een gedicht voor. Daan van Aspert, Laarbeeks voorleeskampioen, leest namens de jeugd een verhaal voor. Namen van slachtoffers ten gevolge van oorlogshandelingen tijdens en vanaf de Tweede wereldoorlog worden voorgelezen. Een belangrijke plaats wordt ingenomen door Laarbeekse veteranen.

Samen vieren
Martijn is sinds twee jaar betrokken bij de organisatie van een bevrijdingsfeest op het Piet van Thielplein. Samen met de organisatie zijn ze erin geslaagd om een breed programma op te zetten. In Wageningen wordt om twaalf uur 's nachts, wanneer 4 mei overgaat op 5 mei, een bevrijdingsvuur aangestoken. Lopers uit Laarbeek, waaronder waarschijnlijk wethouder Joan Briels, brengen lopend het vuur naar Laarbeek. Vanuit Mariahout doet Running team Laarbeek Lieshout, Aarle-Rixtel en uiteindelijk Beek en Donk aan om daar het bevrijdingsvuur te ontsteken. In de Heemkamer bij de Muziektuin is een tentoonstelling van oorlogsuniformen, verzorgd door Anta uit Beek en Donk. Dit Laarbeeks bedrijf verhuurt oorlogskleding voor theater, films en reclames. Er zijn antieke legerjeeps te bewonderen van War Wheels '40-'45 en ook verschillende kramen staan er met informatie die betrekking heeft op oorlog en hoe belangrijk vrijheid is. Rondom Muziektuin en Piet van Thielplein vinden diverse activiteiten plaats. Een voetbaltoernooi op het plein, DJ's uit Laarbeek die voor jeugd muziek draaien en later kan er op het plein geluisterd en gedanst worden op muziek.

Iedereen is uitgenodigd
Het 4 en 5 mei-comité nodigt iedereen uit om op donderdag 4 mei om 18.45 in de Muziektuin deel te nemen aan de Dodenherdenking. De Muziektuin is op vrijdag 5 mei vanaf 11.00 uur wederom de plek waar activiteiten plaatsvinden. Zo wordt het bevrijdingsvuur tussen 12.00 en 13.00 uur door lopers gebracht en ontstoken. Op het Piet van Thielplein zijn vanaf 12.00 uur allerlei festiviteiten voor jong en oud.