Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Jeugdgemeenteraad barst van de ambitie!

Algemeen Jongeren

Beek en Donk – Voorafgaand aan de raadsvergadering van afgelopen donderdag presenteerden leden van de jeugdgemeenteraad in de raadszaal van het gemeentehuis de plannen voor het nieuwe jaar aan hun volwassen collega's. Het nieuwe schooljaar is nog maar net gestart en de nieuwe leden zijn nog niet zo lang geleden geïnstalleerd maar toch werd de gehele raadszaal al enthousiast verrast door heel veel bijzondere en ambitieuze plannen.

Aftrap
Nadat burgemeester Frank van der Meijden de vergadering officieel had geopend, stelden de aanwezige - hoofdzakelijk nieuwe - leden van de jeugdgemeenteraad zich voor. "Ik heb begrepen dat het een spannende campagne is geweest met wel 38 kandidaten", spreekt de burgemeester hen toe, "dan mogen jullie best wel heel trots zijn op jezelf!"

Nieuwe plannen
De jeugdgemeenteraad kent een onderverdeling in werkgroepjes. Elk werkgroepje begaf zich om beurten naar het spreekgestoelte om daar luid en duidelijk de plannen voor het nieuwe jaar te presenteren. Na elke presentatie konden leden van de 'grote' gemeenteraad vragen stellen maar zeker ook tips en suggesties meegeven. Het werkgroepje 'Verkeer' pleitte bijvoorbeeld voor een felgeel zebrapad bij voetbalvereniging Sparta'25, waarop vanuit de gemeenteraad de suggestie werd gedaan om ook gelijk de verlichting ter plaatse mee te nemen in de plannen.

Het werkgroepje 'Duurzaamheid' werkt aan verschillende plannen, waaronder het inzamelen van speelgoed voor kinderen die in armoede leven, het opvangen van regenwater voor hergebruik in regentonnen en het hergebruiken van tassen. Op de vraag vanuit de raad waar deze regentonnen dan moeten komen te staan, was het antwoord helder; op alle scholen maar zeker ook op andere plaatsen in Laarbeek. Het werkgroepje 'Social Media' wil les gaan geven op scholen hoe verstandig om te gaan met sociale media en bouwt aan een nieuwe website voor de jeugdgemeenteraad.

Laarbeek groen, groener, groenst
Spiksplinternieuw is het werkgroepje 'Laarbeek groen, groener, groenst'. Ook zij presenteerden enthousiast hun plannen voor een pluktuin in Laarbeek, de invoering van interactieve prullenbakken ("Net zoals in de Efteling") en meedoen aan Nationale Opruimdag. "Waar mag de pluktuin dan komen?", vroeg een gemeenteraadslid zich hardop af. Daar was al over nagedacht: "Achter de Mariabasisschool – nu De Sprankel – is nog een mooie plek vrij!" De burgemeester reageerde door het werkgroepje de tip te geven direct van de gelegenheid gebruik te maken om de grote raad 'alvast' te strikken allemaal mee te doen met de Nationale Opruimdag. En dus kwam de vraag 'Willen jullie allemaal meedoen?', waarop de raad niet anders kon dan volmondig 'ja' te antwoorden. "Die toezegging heb je mooi alvast in je broekzak zitten", aldus burgemeester richting jeugdgemeenteraad.

Nadat alle presentaties – ondersteund door een overzichtelijke PowerPointpresentatie – waren afgerond, sloot de burgemeester de vergadering met de belofte 'over een half jaar keihard op de plannen terug te zullen komen!'.