Afbeelding

Ook na verwoestende brand geldt: 'Opgeven is geen optie'

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel/Eindhoven – "Een brand die snel onder controle was, waarbij de schade mee zou vallen. Was dat maar waar", vertelt een aangeslagen Danny Megens uit Aarle-Rixtel, eigenaar van Keurslager Megens op de Woenselse Markt in Eindhoven. Het vuur in de werkplaats van zijn slagerij verwoestte vorige week dinsdag- op woensdagnacht zijn bedrijf. "Het gaat maanden duren voordat wij weer kunnen draaien."

Enorme schade
Precies in de nacht voor Sinterklaasavond en aan het begin van een drukke decembermaand werden Danny en zijn vrouw Daniëlla getroffen door hun ergste nachtmerrie. Al jaren staat de slagerij bekend om hun grillkwaliteiten. Veel Laarbekenaren bestellen Danny's producten, waaronder zijn spareribs, barbecue- en gourmetpakketten en hapjespannen. Afgelopen zomer nog verbouwde het stel de complete zaak. Vol passie werkte het ondernemerspaar hard aan hun winkel. Totdat op het meest slechte moment midden in de nacht een brand hier verandering in bracht. "Zo op het blote oog kun je hier al voor €250.000 aan machines afschrijven. Daarnaast moeten we voor €25.000 aan vlees weggooien. Dit vlees is nu nog wel goed, maar tegen de tijd dat we opengaan niet meer. Een gedeelte daarvan hebben we kunnen schenken aan de voedselbank. Gelukkig zijn we goed verzekerd. Maar dat de brand mee zou vallen? Nou, nee dus."

Danny viel in 3 dagen tijd 4 kilo af door de stress. "De slagerij is ons kindje. Van het ene op het andere moment wordt dat door een vlammenzee weggevaagd. Op het begin was er vooral veel onzekerheid, omdat we nog niet wisten hoe het zat met de verzekering. Inmiddels is duidelijk dat dat in orde komt, waardoor de eerste last van onze schouders is afgevallen. Nu is het bekijken hoe of wat verder. We leveren wekelijks veel aan horeca. Er is vanuit alle kanten hulp aangeboden, waardoor we dit kunnen blijven doen. De rest komt maanden stil te liggen. We moeten alles weer op gaan bouwen, voordat we weer volledig kunnen draaien."

Steun
Danny en Daniëlla zijn overdonderd over de vele steun die zij hebben mogen ontvangen. "Langzaamaan sijpelt het bij iedereen door dat de brand – ondanks dat de brandweer meldde dat ie snel onder controle was - catastrofaal is geweest. We hebben zoveel bloemen, kaarten en berichten ontvangen. Zoveel warme reacties, fantastisch. Het geeft steun en motivatie om door te gaan. We kregen zelfs een aanbod van een concurrent (Slagerij Beerens) om onze spareribs daar te verkopen. Dat is geweldig. We hebben dit aanbod wel afgeslagen, omdat we ons willen focussen op onze toekomst in onze eigen winkel."

Toekomst
Een paar jaar geleden deed Danny mee aan de Alpe D'HuZes, dat als slogan heeft 'opgeven is geen optie'. "Dat gevoel heb ik nu weer. Wij gaan ons voor 100% inzetten, zodat we over een paar maanden weer iedereen van dienst kunnen zijn. Opgeven is geen optie."

Afbeelding
Afbeelding
Danny en Daniëlla Megens voor het winkelpand (archief)