Afbeelding

Feestelijke jaarvergadering Antoniusgilde

Algemeen

Beek en Donk - Het Sint Antoniusgilde Beek hield woensdag 3 februari haar jaarvergadering. Bijna alle leden waren aanwezig en keurden het verslag van de oude deken/secretaris Bert van Kaathoven goed. Oude deken/penningmeester DirkJan Gloudemans werd op advies van de kascontrolecommissie decharge verleend.

Hierna volgde de bestuursverkiezing. Antoine Steegs en Bert van Kaathoven waren aftredend en herkiesbaar, beiden werden herkozen. Huub van den Bergh was aftredend en niet herkiesbaar. Kapitein en voorzitter van het gilde Piet Swinkels dankte Huub voor het vele werk dat hij gedurende zijn lange bestuurslidmaatschap voor het gilde verzet heeft en sprak de hoop uit dat het gilde ook in de toekomst op zijn inzet mag rekenen. Huub van den Bergh blijft overigens uit hoofde van zijn keizerstitel deel uit maken van de gildeoverheid en mag, evenals koning Tonnie Gevers, de bestuursvergaderingen bijwonen.

Vervolgens werd, voor het eerst in de geschiedenis van het minstens 526 jaar oude gilde, een vrouw in het bestuur gekozen. Hanneke van Rhee-Schilders, telg uit een oude Kempische gildefamilie, viel deze eer te beurt.

Na de vergadering werden twee nieuwe gildebroeders geïnstalleerd, Tijmen de Boer en Mathie van Rhee. Beiden hebben hun proeftijd met glans doorlopen en getoond dat ze het gildebroederschap waardig zijn. Beiden zijn al enige tijd bezig om het vendelen onder de knie te krijgen en dat lukt ze al heel aardig. Hoofdvendelier van het gilde Joshy Gevers overhandigde beide vendeliers de vendelvlag en koning Tonnie Gevers speldde hen het gilde-insigne op. Voor hun partners was er een mooie bos bloemen.

Het gilde kan nog goed nieuwe leden gebruiken. Zowel vrouwen als mannen. Liefst mensen die het vendelen of trommen zouden willen leren en/of interesse hebben in de historie en de tradities van het gilde. Iets voor u? Neem eens contact op. E-mailadres van het gilde: antoniusgildebeek@gmail.com.