Langer en zinvol leven met stress

Algemeen

Lieshout - De begeleider van ‘Contactgroep Laarbeek’, houdt op dinsdag 23 februari van 20.00 tot 22.00 uur in het Franciscushof te Lieshout, Franciscushof 17, een avond voor mensen die langdurige stress, overspannenheid, burn-out, verlies van eigenwaarde en/of onbalans in draagkracht/draaglast ervaren. Aanmelding vooraf is niet nodig. Toegang, koffie en thee zijn gratis.

De Amerikaanse psychologe Kelly McGonigal zegt dat niet de stress vijand is van de mens. Het is de manier waarop wij er mee omgaan die tot gezondheidsproblemen leidt. Zij kwam tot die conclusie nadat zij kennis had genomen van de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek onder 30.000 mensen, waar Amerikaanse wetenschappers 8 jaar lang ervaren stress hadden gemeten bij die mensen. Uit de test bleek dat mensen met een hoog stressniveau 43% meer kans hadden om te sterven als zij dachten dat spanningen slecht voor hen waren. De mensen die een positieve houding hadden ten opzichte van stress hadden geen verhoogd risico. “Ze bleken zelfs langer te leven dan mensen die zeiden weinig stress te ervaren,” zegt Kelly McGonigal. Vanaf het moment dat zij dit ontdekte, wijdt ze haar carrière niet meer aan het helpen vermijden van stress, maar aan het beter laten worden van mensen in stresssituaties. “Stress kan je sterker maken,” zegt ze, daarom schreef ze haar boeken ‘Sterker met stress’ en ‘De kracht van wilskracht’.

Afgelopen decennia is in de praktijk van zelfhulp, door het delen van ervaringskennis met lotgenoten, uit een 30-tal onderzoeken gebleken dat praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt of nog meemaakt van groot nut is en veel waarde heeft voor de kwaliteit van leven. Dat stress sterker maakt en mensen positiever in het leven zet binnen de mogelijkheden die zij ervaren, is daarmee aangetoond. Naast de functie van gezonde stress (verrassing, trouwen, verre reis etc.) heeft ook het positief omgaan met minder gezonde stress een functie in het leven van elk mens. Van ervaringsgenoten, reisgenoten, lotgenoten, noem maar op, hoor je rechtstreeks hoe stress bij hen een nieuwe focus op het leven en de bijbehorende energie heeft opgeleverd. Door het goed omgaan met stress kun je je band met je directe omgeving en naasten versterken; je helpt jezelf sterker te worden door tegenslag; en het probleemoplossend vermogen van je geest/brein zelfs te vergroten.

Stress mag positief vertaald worden als de vrijwillige bijdrage van je lichaam aan een gedragsverandering, herstel van je gezondheid en welzijn. Als je openstaat voor deze nieuwe ‘mindset’ dan ontdek je ook dat gierende zenuwen, razende gedachten en een bonzend hart allemaal middelen zijn om je hierin te sterken. Het is geen schande om bang te zijn, onderken die gevoelens en accepteer ze. Kies uit vrije wil voor die uitdaging en ontdek dat je eigenlijk alleen maar stresst over de dingen waar je veel om geeft. Daarmee kom je volgens zelfhulpgenoten uiteindelijk bij de echte kern: ‘Een langer zinvol leven is een stressvol leven’.

Wilt u vooraf contact of uitgebreidere informatie over zelfhulp en een zinvoller leven, dan kan dat via Ben Rooijakkers, e-mailadres: ben@zelfhulpverbindt.nl of tel. 06-51915657. Kijk ook eens op www.zelfhulpverbindt.nl.