Afbeelding

Lezing over brandweer Lieshout en Mariahout

Algemeen

Lieshout - Het Lieshoutse heemlid Joop van den Baar geeft op donderdag 14 april, om 20.00 uur, een lezing over het ontstaan van de brandweer in Nederland, en vooral in Lieshout en Mariahout. Deze lezing is in Zaal ‘De Koekoek’ te Lieshout.

De eerste georganiseerde brandwacht in Nieuw Amsterdam (nu New York) was van Nederlandse hand. Ook in Zuid-Afrika ontstond de georganiseerde brandbestrijding met de komst van Nederlanders en ze namen hun denkbeelden en brandspuiten mee naar Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Tsaar Peter de Grote van Rusland heeft het vak, en het maken van het brandweermaterieel in Amsterdam, geleerd van Jan van der Heiden. Er zijn in de loop van de jaren veel verschillende materialen geweest. Er zijn brandweergroepen geweest in de diverse gehuchten met brandweerhuisjes, maar ook goed opgeleide korpsen. Er is een systeem gekomen om de brand te bestrijden. Al deze dingen komen aan de orde.

Joop van den Baar is zelf meer dan 25 jaar brandweerman geweest; zijn vader was ook brandweerman. Dus het is bij hem dus met de papa-lepel ingegeven.