Afbeelding

Veel activiteiten in Laarbeek tijdens Hemelvaartsweekend

Algemeen

Laarbeek - Het is komend Hemelvaartsweekend niet alleen mooi weer; er is ook van alles te doen! Zo vindt morgen op het Piet van Thielplein voor de eerste keer een Bevrijdingsfestival plaats. Ook het Straatvoetbal is morgen weer bij het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk, de Aarlese dorpsfeesten gaan van start en mensen kunnen erop uittrekken voor de traditionele Torendag. 

Dorpsfeesten

De dorpsfeesten starten met de traditionele jaarmarkt morgen in Aarle-Rixtel. De rest van het weekend strijden groepen (zowel jeugd als volwassenen) tegen elkaar door middel van diverse activiteiten zoals een zeskamp en een quizavond. 

Bevrijdingsfestival 

Inwoners van Laarbeek kunnen morgen de hele dag op het Piet van Thielplein terecht voor het Bevrijdingsfestival. Dit vindt voor de eerste keer plaats. Voor jong tot oud is er de gehele dag van alles te doen. 

Straatvoetbal 

Voor de tweede keer vindt de Straatvoetbaldag in Laarbeek plaats. Dit is morgen de gehele dag naast het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Niet alleen leuk voor de jongeren die meedoen, maar ook om ernaar te gaan kijken! Vorig jaar bracht Edgar Davids een bezoek. Ook dit jaar komt er weer een bekende Nederlander! Wie dat dit jaar is, is nog niet duidelijk. Even afwachten dus nog morgen! 

Naast het straatvoetbal is bumperball.bollair.nl aanwezig om iedereen te laten ervaren hoe het is om in zo'n grote bal rond te rennen! 

Rond 14.15 uur komt Hasan, een free-styler, die wel érg goed is met een bal!

Nog een verzoek aan alle hondenbezitters: De organisatie vraagt om uw hond deze week op een andere plaats uit te laten, zodat de tieners poepvrij kunnen bumperballen. 

Torendag 

Met Hemelvaart vindt ook de traditionele Torendag weer plaats. Ook Laarbeek doet hieraan mee.

Torendag in Aarle-Rixtel 

Op Hemelvaartsdag vindt in  Aarle-Rixtel weer het traditionele dauwtrappen plaats in het kader van de Torendag. De route volgt voor een belangrijk deel oude kerkpaden en wegen. De start is om 7.00 uur 's morgens vanaf de Kouwenberg. De tocht eindigt op het gildeterrein van het Onze Lieve Vrouwegilde aan de Hagelkruisweg, vlakbij bij het eeuwenoude hagelkruis en de locatie van de voormalige Aarlese parochiekerk. Aldaar wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee. Deelname is gratis. Tijdens deze torendag kan men in het Kouwenbergs kerkje meer informatie krijgen en zien over de geschiedenis van de verdwenen kerken in Aarle en Rixtel. Tevens is aldaar een boekenmarkt.

 Torendag in Mariahout

In Mariahout is de kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de omgeving te bezichtigen. De kerk en de parochie dateren uit 1933, gebouwd onder leiding van bouwpastoor van Eijndhoven. Zijn buste staat voor de kerk. Bij de kerk ligt een mooi aangelegd park. Naast het kerkhof bevindt zich een oorlogskerkhof, waar twee Engelse soldaten liggen begraven. Zij sneuvelden tijdens de bevrijding in 1944. Bij de kerk is de natuurgetrouwe kopie van de grot in Lourdes te bezichtigen. In vroeger dagen maar ook nu nog wordt deze grot veelvuldig bezocht door pelgrims. Café-restaurant "De Pelgrim", tegenover het kerkplein,  herinnert  hier  aan. In de kerk zelf hangt de bekende kruiswegstatie van Roestenburg. Ook het orgel van de bekende orgelbouwer Smits is de moeite waard om te zien en te horen. Tijdens de Torendag (in Mariahout is het een Kerkendag, omdat de toren, vanwege het risico van een  beklimming, niet toegankelijk is) zijn er vrijwilligers aanwezig, die over de bezienswaardigheden kunnen vertellen.

Torendag in Beek en Donk

Op Torendag 2016 is ook de Oude Toren van Beek en Donk te beklimmen. Leden van heemkundekring ‘De Lange Vonder’ zullen de bezoekers hierin begeleiden. Beneden in de toren is een expositie ingericht over het verleden van dit fraaie middeleeuwse bouwwerk. Op de tussenverdieping zijn videopresentaties te zien en een animatie over de verdwenen kerk. Boven in de toren kan men door luikjes in de galmborden genieten van het uitzicht over Beek. De heemkundekring geeft deze Torendag ook korte rondleidingen langs enkele historische graven op het sfeervolle kerkhof rondom de toren. Toegang en deelname zijn gratis.

 

De MooiLaarbeekKrant wenst iedereen een fijn weekend!