Afbeelding

Géén luxe voor leden van Scouting Lieshout – Mariahout

Algemeen

Lieshout/Mariahout – De leden van Scouting Lieshout – Mariahout hebben de laatste dagen van de meivakantie doorgebracht midden in de bossen tussen Wellerlooi en Arcen, op slechts enkele meters van de Duitse grens. De opzet was een klassiek scoutingkamp met op het terrein als enige voorziening een koudwater kraan.

Dinsdag 3 mei hadden de Explorers als eerste het kampterrein ‘Grenspaal 500’ van Scouting Regio Maasven bereikt. Het thema voor de eerste dag en nacht was ‘back to the basics’. Dit betekende de nacht doorbrengen in de open lucht bij het kampvuur.

Voor de Scouts van Scouting Lieshout – Mariahout begon het kamp op woensdagochtend. Na aankomst hadden de Scouts snel de tenten opgezet en de slaapplaatsen ingericht.

’s Avonds was er voor de Explorers en Scouts tijd ingepland voor de 4 mei dodenherdenking. Eén van de leiders deelde de eigen ervaringen bij de V.N. in Bosnië en daarna volgden twee minuten stilte. Na deze indrukwekkende dodenherdenking was het tijd voor een dropping. In groepjes werden de Explorers en Scouts in Duitsland gedropt op een afstand van 10 km hemelsbreed van de kamplocatie, waarna de weg terug gezocht moest worden. De eerste groepjes kwamen na een gelopen afstand van ongeveer 14 kilometer, ruim voor middernacht terug. De laatste groep arriveerde (met flinke blaren) pas ruim na middernacht, en met ongeveer 26 kilometer in de benen, op de kamplocatie.

Al snel kwamen de ‘kook-ouders’ om op Bevrijdingsdag het avondeten te verzorgen; 10 blikken soep, 15 kilo aardappels, 5 kilo gehakt, 4 kilo bonen en 1 zak dropjes werden verwerkt tot een heerlijk avondmaal.

Donderdagavond werd een greppeltocht gehouden. De spelgroepen werden gemengd en elke groep van 5 kinderen, tezamen met 1 of 2 leiders, kreeg 2 zakken met elk 10 ballonnen mee. Ze moesten op 6 gemarkeerde punten groepsfoto’s maken. Helaas bevonden zich in de buurt ook spionnen. Elke keer dat een groep door een spion werd gezien werd een ballon van deze groep stukgemaakt. Het doel was om op zoveel mogelijk gemarkeerde locaties foto’s te maken en daarbij zoveel mogelijk ballonnen over te houden.

Vrijdagochtend kwamen de activiteiten op het kampterrein rustig op gang. Nu werd óók de Bevervlag gehesen, want de Bevers arriveerden rond 10.30 uur op het kampterrein.

Voor het middagprogramma had de kampleiding een ‘crazy 75’ voorbereid. In 8 gemengde groepjes werden creatieve oplossingen gevraagd op vragen en opdrachten.

Traditioneel stond de laatste avond in het teken van een feest met een beperkt programma waarin de nieuwe leiding op een ludieke manier werd ontgroend. Het was (ver) na middernacht voordat de laatste bevers en welpen hun slaapzak opzochten. Enkele Scouts en de Explorers hebben hun slaapzak helemaal links laten liggen om het rond 05.00 vanuit het Oosten licht te zien worden. Waarschijnlijk hebben zij hun ouders de rest van het weekend rust gegund.

Op zaterdagochtend werd het uiterst geslaagd kamp afgesloten met het opruimen en inpakken van de tenten en spullen.