Dick de Graaf
Dick de Graaf

Dick de Graaf New Quartet bij Wim Beeren Jazz Society

Algemeen Evenementen

Aarle-Rixtel - De seizoensopening van Wim Beeren Jazz Society wordt woensdag 19 oktober verzorgd door tenorsaxofoongigant Dick de Graaf met zijn New Quartet, in de vertrouwde omgeving van zaal Van Bracht, Kerkstraat 9 in Aarle-Rixtel.

Saxofonist Dick de Graaf en bassist Stefan Lievestro vormen de spil van dit quartet waarin deze twee imposante jazzmusici de samenwerking aangaan met twee van de meest talentvolle jonge musici van vandaag: pianist Loran Witteveen en drummer Jimmi Hueting. Op het repertoire staan stukken van Dick de Graaf waarin hij zich heeft laten inspireren door de vogels rond zijn huis en door de klassieke componisten Bela Bartok, Olivier Messiaen en Peter Schat. In het voorjaar van 2017 zal dit project BIRD BUZZ op CD worden uitgebracht.

Dick behoort tot de eerste generatie jazzmusici die afstudeerden aan het Rotterdams Conservatorium. Al vanaf zijn studietijd aan de jazzafdeling van Codarts was hij met zijn geheel eigen geluid een gewaardeerde gast op de Nederlandse en wereldwijde jazzpodia. De laatste jaren viel hij met name op door zijn eclectische aanpak als saxofonist, componist en bandleider. Muziek van zijn favorieten Jimi Hendrix, Franz Schubert, Bela Bartok en J.S. Bach vertaalde hij overtuigend naar moderne jazz met een Europese signatuur. Dick de Graaf is te beluisteren op meer dan 25 CD's waarvan 6 op zijn eigen label Soundroots Records.

Stefan Lievestro studeerde aan de conservatoria van Arnhem en Hilversum. In 2005 won hij de prestigieuze Deloitte Jazz Award en in 2007 was hij programmeur van het Festival Jazz International Rotterdam. Behalve een virtuoze contrabassist is hij ook een gewaardeerde componist, bandleider en CD producent.

Na zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam nam pianist Loran Witteveen in New York privé lessen bij Fred Hersch en Vijay Iyer. In 2014 won hij de Dutch Jazz Competition en speelde hij met zijn eigen groep op het Northsea Jazz Festival. In 2015 werd hij uitgenodigd voor de VIP tour langs de belangrijkste Nederlandse jazzclubs.

Drummer Jimmi Hueting is een veelzijdig musicus. Hij studeerde jazz drums aan conservatoria in Den Haag en Parijs en voltooide zijn master studie in Rotterdam. In 2015 won hij de Erasmus Jazz Award, een prijs voor opvallend talent aan de jazzafdeling van Codarts. Behalve in de jazz is Jimmi ook actief in de experimentele popscene met zijn project Jo Goes Hunting.

Graag tot 19 oktober, aanvang 20.30 uur. Entree: €10,00. Meer info: www.wimbeerenjazzsociety.nl en www.dickdegraaf.com.