Jolanda Verbakel en Pieter Beniers van Stichting Het Laarhuys nemen de Gouden Gift van ORO in ontvangst
Jolanda Verbakel en Pieter Beniers van Stichting Het Laarhuys nemen de Gouden Gift van ORO in ontvangst

Gouden Gift ORO voor Het Laarhuys

Algemeen Algemeen

Lieshout - Stichting Het Laarhuys uit Lieshout heeft donderdag 13 oktober de Gouden Gift van ORO ontvangen. De Gouden Gift is een blijk van waardering voor personen of groepen die zich inzetten voor de integratie van mensen met een verstandelijke beperking.

Namens de stichting namen Jolanda Verbakel en Pieter Beniers het kunstwerk, gemaakt door ArtORO, in ontvangst tijdens de jaarlijkse stakeholdersbijeenkomst van ORO. Jan Roelofs, bestuurder van ORO, roemde de vertegenwoordigers van de stichting, die aan de basis ligt van de woonvoorziening voor jonge mensen met een beperking in het hart van Lieshout, om hun doorzettingsvermogen.

Kracht van verhalen
Omdat de bijeenkomst in het teken stond van de 'kracht van verhalen', vertelden de twee uitvoerig over de totstandkoming van het initiatief. Een initiatief dat begon met een bezoek van wethouder Joan Briels aan Jolanda. "Ik vroeg aan hem wat de politiek voor Rens kan doen", vertelde ze. "Rens heeft een verstandelijke beperking. Hij was nog klein toen, maar wij vroegen ons wel af hoe het moest als hij ouder werd. Moesten wij de zorg dan helemaal uit handen geven?"

Jolanda, en naar later bleek nog meer dorpsbewoners, was op zoek naar een kleinschalige woonvoorziening ín het dorp. Waar de zorg goed geregeld was, maar waar de ouders ook hun eigen rol zouden kunnen vervullen. Jolanda: "We deelden onze droom met Joan Briels. De droom dat als Rens het huis uit zou gaan, onze oudste na school gewoon bij hem binnen zou kunnen lopen en wij Rens even lekker in zouden kunnen stoppen. Een kusje voor het slapen gaan en dan weer naar huis wandelen."

We doen het samen
Na een positieve reactie van de gemeente bleken zorgaanbieder ORO en woningcorporatie woCom wel geïnteresseerd in het initiatief, maar door de bezuinigingen in de zorg leek ORO af te moeten haken. "Dat hebben we niet laten gebeuren", aldus Pieter Beniers. De ouders legden keihard bij ORO op tafel dat ze het niet op zouden geven en dat ze desnoods naar een andere zorgaanbieder zouden gaan. Eentje die het wél zou durven. Zover liet ORO het, na rijp beraad niet komen. "Dat stukje lef heeft ons over de streep getrokken", gaf Jan Roelofs toe.

De samenwerking tussen ouders en ORO is in het voortraject uitstekend verlopen. Jolanda: "We doen het echt samen. WoCom bouwt, ORO verleent zorg, onze kinderen wonen er en wij als ouders zorgen dat er geld komt om mooie dingen mee te doen voor de kinderen. Regelmatig hebben we discussies, er moeten knopen worden doorgehakt. Maar we zijn de volgende keer altijd weer blij om elkaar te zien."

Jan Roelofs is blij dat Stichting Het Laarhuys met de Gouden Gift naar huis ging. "Wij willen kwetsbare mensen gelukkig maken. Ik denk dat dit een mooi voorbeeld is van de manier waarop we dat, samen met ouders, kunnen vormgeven."