Afbeelding

Openbaar Processiepark Mariahout cadeau voor Laarbeekse gemeenschap

Algemeen Algemeen

Mariahout – Enthousiaste leden van Zorg om het Dorp (ZOD) presenteerden gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant de gerealiseerde plannen, waaronder het nieuwe hemelwatersysteem in het Processiepark. ZOD maakte van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor nieuwe plannen om de leefbaarheid van Mariahout te vergroten.

Samenwerken
Een groene kern met daarin kerk, pastorie, grot, begraafplaats, Processiepark, klooster, school en openluchttheater is bijzonder. Voorzitter Ria Lindeman (ZOD) legt uit dat Pastoor Van Eijndhoven de basis legde voor een groen Mariahout. Een dorp met mensen die hun handen graag uit de mouwen steken en waar veel vrijwilligers zich inzetten om een goede, leefbare samenleving te creëren. ZOD realiseert zich dat aan vrijwilligerswerk een grens zit. Er is deskundigheid nodig. Bij het hemelwatersysteem heeft ZOD ervaren dat samenwerking tussen verschillende instanties, vrijwilligers en deskundigen een vruchtbare is. De parochie, die eigenaar van het Processiepark is, deskundigen van gemeente en provincie, waterschap Maas en Aa, het Prins Bernard cultuurfonds en verschillende werkgroepen vrijwilligers maakten van dit project een succes.

Centrumvisie
Mariahout maakte acht jaar geleden gebruik van door IDOP (Integraal Dorpsontwikkelingsplan) beschikbaar gesteld geld. Naast concrete projecten, zoals bijvoorbeeld de bouw van het buurthuis, werd geld geïnvesteerd in een centrumvisie. In dit plan werd gekeken naar de kern van Mariahout. Wat is er goed en wat kan beter? Een van de adviezen van de deskundigen was om het Processiepark open te maken. Harold de Louw (ZOD) legt uit dat tijdens projecten, zoals het aanleggen van het hemelwatersysteem, verschillende partijen met verschillende achtergronden elkaar beter leerden kennen. Parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout gaf toestemming om op een verantwoorde manier hun Processiepark mee op te knappen. Middels eerdere projecten is de basis voor een goede samenwerking gelegd.

Cadeau
Hoe mooi zou het zijn als het jarige Mariahout op haar 85e verjaardag in 2018 een geheel openbaar Processiepark aangeboden zou krijgen? In deze ontmoetingsplek met religieus karakter zouden monumentale bomen de ruimte krijgen en kerk, pastorie, vijver en religieuze beelden in volle glorie te bewonderen zijn. De paden worden rolstoelvriendelijk en er komen speelplekken met natuurlijke speelmaterialen.

Vragen en zorgen
Voor het uitvoeren van deze plannen is geld nodig. 133.000 euro is de schatting. Daarnaast maakt ZOD zich grote zorgen om de Mariastraat, die langs het Processiepark loopt. Verkeersdrukte zal de komende jaren toenemen. De gedeputeerde kon dit zelf ervaren toen hij een rondje maakte door 'het Groene hart'. Hopelijk krijgt Laarbeek er in 2018 een unieke locatie bij waar mensen elkaar op een veilige en ontspannen manier kunnen ontmoeten.