Afbeelding

Geslaagde uitvaart-inspiratiemarkt in Klokkengieterij

Algemeen Evenementen

Aarle-Rixtel - Onder de aansporing 'Heb het er eens over… de dood'. Heeft Franca van de Kerkhof van Coda Uitvaarten zondag 9 oktober een themadag gehouden in de voormalige klokkengieterij in Aarle-Rixtel.

De dag begon met een interessante theatervoorstelling, waarna ruim 60 mensen met elkaar in gesprek gingen. Aan de hand van een kaartspel konden zo op speelse wijze gedachtes en ervaringen uitgewisseld worden over het leven en de dood. "Het had best langer mogen duren dat gesprek met elkaar" was een veelgehoorde tip. Om 13.00 uur opende een New Orleans Funeral Band de uitvaart-inspiratiemarkt. Belangstellenden kregen bij binnenkomst een tas mee waarop stond 'laat je inspireren…'.

Er waren ruim 50 verschillende producten of diensten te zien, te voelen en te horen. Een ieder kon dan naar eigen keuze een folder meenemen en in de tas stoppen. Want dat is wat Franca van de Kerkhof graag wil. Mensen laten zien wat er allemaal mogelijk is. Het bekende hoeft niet uitgelegd te worden. Maar er is veel meer mogelijk. Dat betekent niet dat je dat dan ook moet gaan gebruiken of doen! Het is veel meer dat je dan een bewuste keuze voor iets maakt. Die keuze, daar gaat het Franca om. Niet dat mensen achteraf denken, had ik maar geweten dat dat ook kon..

Zo was er een uitvaartbus als vervoer. Dan hoef je niet achter de rouwauto aan te rijden, maar ga je samen met de overledene met de bus. Aan het einde van de dag wordt je weer netjes thuis gebracht. Een mobiel opbaarhuisje die je in de tuin of op het terras kunt plaatsen. Een kist waarin je op je zij kunt liggen. Je kon jezelf laten inwikkelen in een wikkeldoek.. Bij velen nog onbekend. Er waren uitvaartfotografen. "We nemen overal foto's van, maar van onze laatste reis durven de nabestaanden vaak geen foto's te nemen. Terwijl het zo'n goed hulpmiddel voor de rouwverwerking kan zijn", aldus Franca van de Kerkhof.

Er waren lezingen over o.a. natuurbegraven, budgetcoaching, en rouwverwerking. Alternatieve uitvaartlocaties, zowel binnen maar ook buiten. Ruimtes die geschikt zijn om een uitvaartdienst te houden. Dan ben je helemaal vrij in hoe je het aankleed en hoe lang het gaat duren. Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar dat is het niet. Franca van de Kerkhof houdt de regie en daarbinnen mogen de nabestaanden van alles mee bedenken. Samen er een waardevolle gebeurtenis van maken begint met goede voorlichting. En deze dag was een stap in die richting.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding