Afbeelding

Laarbeeks Toneelstuk opgevoerd in Tilburg

Algemeen Algemeen

Laarbeek/Tilburg - In het Koning Willem II stadion te Tilburg vond donderdag 1 december de 8e Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie plaats. Deze dag is bedoeld voor professionals op het gebied van dementie vanuit de zorg, welzijn en overheid.

Het thema van de dag was '(Eigen) regie en dementie'. Vaak wordt bij dementie nog te vaak gefocust op de laatste fase, terwijl die periode relatief een klein deel uitmaakt van het hele proces: gemiddeld twee van de acht jaar. Te vaak gaat men voorbij aan het gegeven dat mensen met dementie nog vele jaren zelf in staat zijn om regie te houden. Naast eigen regie is het ook nodig dat andere partijen regie nemen. Regie om een klimaat te creëren dat aanvaardt dat mensen met dementie in alle fases van het proces over mogelijkheden beschikken om zelf regie te kunnen hebben, zowel in de samenleving als in een verpleeghuissetting. Tijdens deze dag werden nieuwe inzichten, praktische oplossingen, voorbeelden en handvatten aangeboden aan de circa 350 professionals die aanwezig waren. Iedereen werd aangemoedigd om zich in het dagelijks handelen meer te richten op de mens in plaats van op de ziekte.

Traditioneel werd de dag afgesloten met een theatervoorstelling en deze keer was gekozen voor het toneelstuk 'Zoeken', een stuk wat ontstaan is in het kader van Dementievriendelijke Gemeente Laarbeek. Het toneelstuk is geschreven door wijkverpleegkundige Lotte Goossens en wordt onder haar regie gespeeld door Laarbeekse toneelspelers.

Als reden om juist dit toneelstuk op te laten voeren gaf Wies Arts namens de organisatie aan dat het perfect aansloot bij het thema van de dag. Ze was zelf erg onder de indruk van het stuk, nadat ze het gezien had bij Zorgboerderij Grootenhout in Mariahout tijdens de ondertekening van het convenant waarin Laarbeek aangaf om Dementievriendelijk te willen zijn.

Nadat casemanager dementie Dre de Kort had uitgelegd hoe het toneelstuk tot stand was gekomen konden de professionals kennis maken met hoofdrolspelers 'Hans' die worstelt met het omgaan met zijn dementie en met zijn vrouw 'Jolanda' en haar onmacht, frustratie en soms ook boosheid. Op de verschillende situaties werd in de zaal met veel herkenbaarheid gereageerd. De ongeduldig wachtende mevrouw bij de kassa in de supermarkt, de dochter die bang is dat haar moeder eraan onderdoor gaat en opname adviseert en de buren die er tegenop zien dat ´Hans´ en zijn vrouw komen kaarten. Na afloop werden de spelers getrakteerd op een staande ovatie en een dik verdiende bos bloemen.