Afbeelding

Filmportret kapper Donkers

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - In de Heemkamer van 'De Lange Vonder' wordt aanstaande zondag 22 januari een filmreportage vertoond over Tiny Donkers, de herenkapper van 'over de brug'. Er zijn in Nederland nog maar weinig kappers te vinden die al sinds de oorlog hun vak uitoefenen. Je kunt ook nauwelijks geloven dat Tiny Donkers de 86 al is gepasseerd.

Opgewekt houdt hij zijn kapperszaak aan de Mgr. Verhagenstraat nog steeds open. Het is ouderwets aanschuiven en na een ontspannen knipbeurt, ben je tevens op de hoogte van het wel en wee in het dorp. Het komt er niet van om te stoppen. Met name de gesprekken met zijn klanten zou Tiny moeilijk kunnen missen.

In 2009 ontmoette filmer Rob Smit uit Eindhoven de kapper boven op de toren van de Leonarduskerk. Het gebouw stond in de steigers en belangstellenden mochten met de lift naar boven. Tiny was er ook en bleek een levend geschiedenisboek vol met vrolijke verhalen. In 2016 was de filmer weer op de Donk en hij verbaasde zich erover dat Tiny nog steeds actief was. Na een uitgebreide knipbeurt stemde Tiny in met een filmportret over hemzelf. Dorpsgenoot Ben Engels, die er in 2009 ook bij was, stelt de kapper in dit portret aan de kijker voor.

De 45 minuten durende film toont de gang van zaken in Tiny's kapperszaak, gesprekken met klanten, commentaar van buurtbewoners en uitleg op straat over het verleden van de buurt. Deze reportage maakt onderdeel uit van een ideëel opgezette serie 'Mag ik u voorstellen' over bijzondere mensen uit Zuidoost Brabant. Na voltooiing is deze serie bij de lokale omroepen te zien.

Filmportret Tiny Donkers is te zien op zondag 22 januari in de Heemkamer, Parklaan 5, Beek en Donk. Doorlopende voorstelling van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.