Afbeelding

Illegale bewoning in Beek en Donk aangepakt 

Algemeen Algemeen

Beek en Donk -  In opdracht van de gemeente Laarbeek, heeft het Peelland Interventie Team (PIT) woensdag 18 januari een integrale controle uitgevoerd. Het team heeft twee locaties in Beek en Donk aan de Leliestraat bezocht, mede naar aanleiding van klachten van omwonenden. De controle concentreerde zich op de huisvesting van buitenlandse arbeiders. Bij de controle zijn verschillende overtredingen gesignaleerd.

Op beide adressen verbleven buitenlandse arbeiders die niet op dat adres ingeschreven staan in de basisregistratie personen. Bovendien zijn voor beide panden geen vergunningen afgegeven om deze mensen daar te huisvesten.  Op een locatie was de brandveiligheid dermate slecht, dat er direct maatregelen getroffen moeten worden om een veilige slaapplek te creëren. Gebeurt dat niet, dan worden de werknemers elders ondergebracht. Verder waren beide woningen vervuild.

De arbeidscontracten van de werknemers worden nader onderzocht door de Inspectie Sociale Zorg en Werkgelegenheid. Netbeheerder Enexis constateerde dat er gefraudeerd is met een elektriciteitsmeter en een gasmeter en heeft deze direct vervangen, zodat de bewoners niet in het donker en de kou zitten. Bij de bewoners is informatie opgehaald over hun leef- en werkomstandigheden.  Samen met de  geconstateerde  overtredingen vergt dit nog nader onderzoek door de betrokken partijen.

Handhaving
Het naleven van wet- en regelgeving is een serieuze zaak. In dit soort gevallen, waarbij  een vermoeden bestaat dat een eigenaar zich niet aan de regels houdt, neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om daarop te controleren. Dit in het belang van de omgeving, maar ook in het belang van diegenen die er verblijven. Het handhavingsbeleid dat daarvoor is vastgesteld wordt onder andere uitgevoerd is samenwerking met meerdere partijen.

PIT
Het PIT voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving BRP (Basisregistratie Personen), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtreding van wet- en regelgeving. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Samen misstanden aanpakken met handhaving en zorg
Bij de actie in Beek en Donk waren naast de gemeente Laarbeek ook de politie, vreemdelingenpolitie (AVIM), de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, uitvoeringsorganisatie Senzer en netbeheerder Enexis  betrokken.