Een archieffoto van de badkuipenrace in Aarle-Rixtel afgelopen jaar
Een archieffoto van de badkuipenrace in Aarle-Rixtel afgelopen jaar Fotograaf: Joost Duppen

Organisatoren evenementen blij: strenge regelgeving vervalt in nieuw beleid

Algemeen Gemeente

Laarbeek – Het College van burgemeester en wethouders presenteerde afgelopen maandag in een goed gevulde raadzaal het nieuw opgestelde evenementenbeleid aan organisatoren van evenementen en andere toehoorders.

Actualisatie
De regels die gelden bij de organisatie van evenementen zijn verouderd (2005) en waren dringend aan actualisatie toe in verband met de groei van het aantal en de grootte van de evenementen in Laarbeek. Daarom stelde de gemeente Laarbeek in 2015 een conceptbeleidsplan op dat op veel weerstand stuitte onder organisatoren en andere betrokkenen van evenementen, met name door de aangescherpte tijden op het gebied van het schenken van alcohol.

Aangepaste sluitingstijden
De sluitingstijden voor evenementen zijn in het nieuwe beleidsplan teruggedraaid; zondag tot en met donderdag geldt weer een eindtijd van 01.00 uur, voor zaterdag en zondag is dat 02.00 uur. "Om de uitstroom bij evenementen goed en geleidelijk te laten verlopen, dient wel een half uur voor het einde van een evenement de muziek uit te worden gezet en een kwartier voor het einde de tap te worden gesloten", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Starttijd schenken alcohol
Hij vervolgt: "De burgemeester heeft de maatschappelijke taak te streven naar vermindering van alcoholgebruik binnen zijn gemeente. Dit kan hij onder andere doen door de schenkingstijden te beperken. In 2015 werd in dit kader besloten een starttijd te bepalen vanaf wanneer er alcohol geschonken mocht worden bij evenementen (16.00 uur). Dit leidde destijds tot veel discussie omdat het bij veel evenementen gebruikelijk was de tap heel vroeg te laten stromen." In het nieuwe plan vervalt de starttijd. "We bekijken samen met de organisator van een evenement per aanvraag wat redelijk is", aldus de gemeentewoordvoerder. "We zien dat er wel beweging op gang is gekomen want ook aanvragers zelf denken bewuster na over een aanvangstijd."

Overleg met omgeving is belangrijk
Extra aandacht wordt in het nieuwe beleidsplan besteed aan overleg met de omgeving. "Vooraf overleggen met omwonenden kan positief uitwerken", vervolgt de woordvoerder van de gemeente. "We vragen van organisatoren om verantwoordelijkheid te nemen en omwonenden vooraf goed te informeren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanwijzen van een contactpersoon. Op die manier voorkom je in veel gevallen vervelende situaties. Door een toename van het aantal evenementen is het maatschappelijk draagvlak onder inwoners niet altijd meer zo groot als voorheen. We denken graag mee en werken daar waar nodig als gemeente samen met organisatoren."

Dien je aanvraag op tijd in!
Het nieuwe beleidsplan doet behalve een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van organisatoren van evenementen ook een beroep op hun 'agenda': Aanvragen dienen ruim op tijd te worden ingediend. "Voor het verkrijgen van een vergunning voor middelgrote evenementen staat een termijn van dertien weken, zodat er ruim voldoende tijd is om alles in orde te maken", besluit de woordvoerder van de gemeente.