Afbeelding

Nationale Groencompetitie 2017 van start gegaan

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - De Nationale Groencompetitie 2017 is officieel van start gegaan. In het gemeentehuis in Beek en Donk vond woensdagochtend de opening plaats. Laarbeek verzorgde deze startbijeenkomst, omdat onze gemeente afgelopen jaar de groencompetitie 'Entente Florale' van groenste gemeente van Nederland gewonnen heeft.

Trots
Al bij aankomst is het groen in de gemeente Laarbeek goed te zien, want naast de entree van het gemeentehuis staan aan beide kanten buksboompjes in verschillende vormen. Als alle genodigden in de raadszaal zijn of haar plekje hebben gevonden, begint Jan Driessen, dagvoorzitter van Entente Florale, met de kick-off. "Allereerst wil ik graag zeggen dat ik diep onder de indruk ben van wat het college van B&W allemaal te bieden heeft op deze dag." Daarna haalt hij burgemeester Frank van der Meijden naar voren, die erg enthousiast is over de groencompetitie en de winst die Laarbeek in de wacht heeft gesleept. "Ik voel pure trots; ik ben trots op het hele team dat eraan gewerkt heeft om mee te kunnen doen aan Entente Florale. Verder zie ik de passie, bevlogenheid en dynamiek die in deze gemeente leven en dat doet mij deugd." Ondertussen wordt het filmpje over Laarbeek, dat gemaakt is voor de groencompetitie, getoond op een groot scherm. Frank van der Meijden geeft nog een laatste tip mee aan de genodigden. "Proef en beleef onze gemeente vandaag, maar vergeet ook vooral niet om het feestje van Entente Florale te vieren."

Voordelen deelname Entente Florale
Dan is het de beurt aan Jaap Spros, voorzitter van Entente Florale, om te vertellen over de groencompetitie. "De laatste jaren is men anders naar 'groen' gaan kijken en heeft het meer aandacht gekregen. Het begrip 'groen' heeft betrekking op verschillende dingen; economie, gezondheid, klimaat en het betekent ook dat steden en dorpen waterbestendig worden gemaakt." Jaap vertelt verder en benoemt het belangrijkste, namelijk de voordelen die aan deelname van Entente Florale vastzitten. "Als eerste krijgt je stad of dorp meer bekendheid, wat natuurlijk mooi meegenomen is. "Daarnaast krijgt de gemeente een uitstekend juryrapport wat er echt toe doet. Het is een analyse van het groenbeleid en de gemeente kan daarmee aan de slag. Je hebt richtlijnen voor verbetering", besluit Jaap.

Deelnemende gemeenten 2017
In de categorie steden doen Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Waalwijk en Purmerend mee. Geertruidenberg, Lisse en Voerendaal doen mee in de categorie kleine steden & dorpen. Alle vertegenwoordigers stellen zichzelf voor en vertellen wat er zo bijzonder is aan hun gemeente. De winnende gemeenten van vorig jaar, Krimpen aan den IJssel en Laarbeek, worden naar voren geroepen om te vertellen over hun avontuur van vorig jaar. "We leven niet meer in een roes, maar de trots is er nog steeds", zegt Marco Oosterwijk, wethouder Krimpen aan den IJssel. "Twee en een half jaar geleden wist ik nog niet eens dat deze competitie bestond en nu sta ik hier over mijn ervaring als winnende stad te praten."

Avontuur Laarbeek
Tonny Meulensteen, wethouder van Laarbeek, en Michel Brands, projectleider Laarbeek, laten weten dat heel de deelname aan Entente Florale €10.000 heeft gekost. "Maar dat hebben we binnen het bestaande budget op kunnen vangen", aldus Michel. Laarbeek kreeg van de jury een 8,6 en dat was nog nooit voorgekomen. "De inwoners zorgen voor de input", zegt Tonny. "Wat willen zij dat we met de titel doen en wat kan de gemeente volgens hen nog doen om Laarbeek mooier te maken en te promoten." En die vragen zijn belangrijk, want Laarbeek gaat meedoen aan de internationale strijd.

Operatie Steenbreek
Roel van Dijk, bestuurssecretaris Entente Florale én Operatie Steenbreek, had aan het einde van de officiële opening nog een leuke verrassing. Mede door de succesvolle actie 'tegel eruit, plant erin' is de gemeente Laarbeek door Entente Florale Nederland uitgenodigd om officieel deel te nemen aan Operatie Steenbreek. Zij richten zich op de private ruimtes. "We willen mensen bewust maken van het belang van een groene tuin", laat Roel weten. Burgemeester Frank van der Meijden en Wout Veldstra, voorzitter Operatie Steenbreek, ondertekenen de overeenkomst en dan is het tijd voor de lunchwandeling door het mooie Beek en Donk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding