Piet Swinkels installeert nieuwe kapitein
Piet Swinkels installeert nieuwe kapitein

Nieuwe kapitein bij de Beekse schut

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - De gildebroeders en –zusters van het Sint Antoniusgilde, doorgaans de Beekse Schut genoemd, kwamen woensdagavond 8 februari samen in het gildehuis Café Thuis om daar de jaarvergadering te houden. Zoals gebruikelijk bij plechtige gelegenheden in hun groene gildepakken.

De vergadering verliep voorspoedig. Na de opening door kapitein Piet Swinkels werd als eerste punt door de vergadering een nieuwe vaandrig aangesteld ter vervanging van Toon Stoop, die vanwege zijn drukke baan het gilde vaarwel heeft moeten zeggen. Huub van de Bergh, die in het verleden de hoofdvaan al vele jaren gedragen heeft, was kandidaat en werd met bijna algemene stemmen aangewezen als vaandrig.

Voornaamste punt op de agenda was de bestuursverkiezing. Piet Swinkels was aftredend en niet meer herkiesbaar, niet als kapitein en ook niet als deken, zoals bestuursleden bij de Beekse Schut genoemd worden. Ria Duitsman werd met algemene stemmen in het bestuur gekozen.

Vervolgens werd de vergadering geschorst zodat het bestuur de gelegenheid had om de taken te verdelen. Na de schorsing kon Piet Swinkels de vergadering heropenen. Het was zijn laatste optreden als kapitein want het bestuur was eruit. Hanneke van Rhee-Schilders was aangesteld als oude deken/secretaris, DirkJan Gloudemans blijft oude deken/penningmeester. Bert van Kaathoven volgt Piet Swinkels op als kapitein en voorzitter. Ria Duitsman en Antoine Steegs zijn jonge dekens.

Vervolgens bedankte afgaand kapitein Piet Swinkels de leden voor de samenwerking en wenste zijn opvolger veel succes toe. Hierna hing hij zijn opvolger de kapiteinsketen om en overhandigde hem de voorzittershamer.

Kapitein Bert van Kaathoven dankte Piet Swinkels vervolgens voor het vele werk wat hij 27 jaar lang als kapitein verzet heeft. Nieuwe heren, nieuwe wetten, er gaat best wel het een en ander veranderen. Maar het gilde blijft het gilde met al zijn tradities. Het is wel zaak om die tradities ook in de moderne tijd hun zin te laten houden, en daar ligt een uitdaging, aldus de nieuwe kapitein. Vervolgens kregen Piet en Diny Swinkels namens het bestuur een koffie- en theepakket aangeboden als tegemoetkoming voor alles wat het bestuur bij hen geconsumeerd heeft. Voor Diny was er een bos bloemen, en voor Piet een oorkonde waarin dit moment van overdracht vastgelegd is.

Na afloop van de vergadering bedankten de gildeleden Piet en Diny nog eens persoonlijk en feliciteerden ze de nieuwbenoemde bestuursleden. Op een later tijdstip dit jaar worden Piet en Diny uitgebreider in het zonnetje gezet.