Contactgroep Laarbeek biedt ook jou hulp

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Ervaringsdeskundig begeleider van ZelfhulpVerbindt.nl, Ben Rooijakkers, houdt op 21 februari de maandelijkse bijeenkomst van Contactgroep Laarbeek. Als je leeft in een situatie van psychische onbalans, stress, overspannenheid, burn-out of met andere (dreigende) uitval verschijnselen ben je welkom. De bijeenkomst is in het Fransiscushof, op het adres Franciscushof 17 te Lieshout en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Toegang, koffie en thee zijn gratis.

Mogelijkheden en talenten
Deelnemers aan de contactgroep gaan niet uit van de zwakke, zieke kant van mensen. Iedereen doet een beroep op zijn of haar eigen kracht, mogelijkheden en talenten. Autonomie en zelfbeschikking zijn hierin van groot belang. Deelname betekent een proces aangaan met jezelf en met anderen die in een zelfde situatie verkeren. De onderlinge herkenning tussen, en de gelijkwaardigheid van de aanwezigen ondersteunt het eigen herstelproces en leert je makkelijker omgaan met je situatie.

Hoe werkt het
Zelfhulpverbindt.nl werkt met ervaren en geschoolde mensen die vanuit hun eigen herstelhistorie kunnen praten met mensen die graag in contact komen/zijn met ervaringsgenoten. Zonder (voor)oordeel en met begrip. Zo ook de begeleider van Contactgroep Laarbeek. Uit de reacties van deelnemers is op te maken dat zij als belangrijkste items ervaren: eigen kracht, zelfregie, zelfhulp, herstel, samenkracht en wederkerigheid. Deelnemers geven aan sterker te worden doordat deelnemers en begeleider op gelijkwaardige wijze aansluiten bij hun vragen of wensen en ze meer zaken zelf kunnen bepalen en uitvoeren dan vooraf gedacht. Lukt dat even niet, dan kunnen naar eigen wens de ervaringsgenoten of begeleider ze daarbij ter zijde staan. Binnen de contactgroep blijkt dat elk mens talenten en natuurlijke mogelijkheden heeft en dat, als je die talenten en mogelijkheden met elkaar deelt, je samen je gedrag, gezondheid, leven en welzijn kunt veranderen. Het biedt de kans weer een voor jou realistisch en door jou gewenst niveau van deelname aan het sociaal-maatschappelijke leven te bereiken. Samen doorloop je een proces waardoor je weer energie krijgt en in beweging komt. De contactgroep is een veilige plek waar je kunt ervaren wat je zelf voelt, denkt en wilt. Deelnemen kan anoniem als jij dat wilt en is zonder registratie.

Fijn om te weten
Eindelijk ben je niet meer de enige en kun je vrijuit vertellen over je angsten, het verdriet of onbegrip. Door jezelf weer zichtbaar te maken en te waarderen en door je mening te laten horen leer je verantwoordelijkheid te nemen vanuit je eigen leven en mogelijkheden. Zelf weer het heft in eigen handen te nemen laat je eigenwaarde groeten. Je mag er zijn en je telt ook mee. Het uitwisselen van de ervaringen maakt dat je inzicht krijgt in je situatie en je bewust wordt van hoe je er mee wilt of kunt omgaan. Door zelf in beweging te komen en actie te ondernemen verandert er iets. Actie heeft hierin een belangrijke functie. Je kunt loskomen van het ziektepatroon waarin je vast zat of dreigde te lopen. Je kunt nieuwe stappen ondernemen in je leven. Deelname aan Contactgroep Laarbeek biedt mogelijkheden voor zelfontplooiing en geeft een belangrijke aanzet om tot verandering te komen. Ook het netwerk en de contacten onderling betekent steun, waardering en bescherming. Zelf werken aan veranderingen om als volwaardig met je beperkingen te leren omgaan. Je doet het zelf, maar het hoeft niet alleen.

Wil je meer informatie of je vooraf aanmelden dan kan dat via: telefoonnummer: 085-3036739 of per e-mail: ben@zelfhulpverbindt.nl. Wil je direct in contact komen met iemand die hetzelfde meemaakt of heeft meegemaakt in een situatie waarin je nu verkeerd, kijk dan op www.zelfhulpverbindt.nl en stel je vraag.