Afbeelding
UPDATE

Drie aanhoudingen na vondst synthetisch drugslab Beek en Donk

112 Gemeente

Beek en Donk – De politie is woensdagochtend rond 11.30 uur gestuit op een drugslab in opbouw in de Willemstraat 9c in Beek en Donk. Tijdens een integrale controle is er een XTC-lab ontdekt in een bedrijvenverzamelgebouw. Er waren drie personen aanwezig in deze ruimte, die zijn ter plekke aangehouden. Allen afkomstig uit Eindhoven, in de leeftijd van 52, 22 en 19 jaar. 

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft vandaag een integrale controle uitgevoerd op drie locaties in Beek en Donk en twee in Helmond. Bij de controle zijn verschillende overtredingen gesignaleerd. Meest in het oog springend is de vondst van het synthetisch drugs-laboratorium op de Willemstraat. Het lab was in aanbouw en is nog niet in gebruik genomen. Er werden al wel grondstoffen in bewerkt, die nodig zijn voor de productie van harddrugs. Duizenden liters chemicaliën werden aangetroffen, goed voor de productie van honderden kilo's amfetamine. 

Op een locatie in Beek en Donk woonde iemand illegaal in een bedrijfspand. Dat is in strijd met het bestemmingsplan en het woongedeelte was niet brandveilig. Verschillende locaties werden bezocht omdat er signalen waren van prostitutie en mensenhandel. Zo werden er spullen gevonden die gebruikt werden bij de productie van synthetisch drugslab. 

Er volgt verder strafrechtelijk onderzoek en de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de politie nam de zaak over van het PIT-team.

Op een locatie in Helmond werden mensen aangetroffen die daar niet stonden ingeschreven. Ook werd een persoon aangehouden omdat deze nog een gevangenisstraf open had staan. Verder werd een tweede locatie bezocht in Helmond, maar in het belang van nader onderzoek zijn hierover geen mededelingen te doen.

Samen misstanden aanpakken met handhaving en zorg
Bij de gecombineerde actie waren naast de gemeenten Laarbeek en Helmond ook de politie, vreemdelingenpolitie (AVIM), de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB), de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, uitvoeringsorganisatie Senzer en netbeheerder Enexis  betrokken.

Handhaving
Het naleven van wet- en regelgeving is een serieuze zaak.  In dit soort gevallen, waarbij  een vermoeden bestaat dat een eigenaar zich niet aan de regels houdt, neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om daarop te controleren. Dit in het belang van de omgeving, maar ook in het belang van diegenen die er verblijven. Het handhavingsbeleid dat daarvoor is vastgesteld wordt onder andere uitgevoerd is samenwerking met meerdere partijen. "Ook de maatschappij heeft een signalerende rol. Mensen moeten zich bewust zijn van wat er zich in hun omgeving afspeelt en het melden bij de politie als ze het gevoel hebben dat er iets niet pluis is", aldus burgemeester Van der Meijden van de gemeente Laarbeek. "Door alerte burgers wordt de pakkans aanzienlijk vergroot."

PIT
Het PIT voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving BRP (Basisregistratie Personen), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtreding van wet- en regelgeving. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Situatie
Op dit moment is de Landelijke Faciliteit Ontmantelen nog ter plaatse om te assisteren bij het sporenonderzoek, ontmanteling en afvoer van de chemicaliën en hardware. Dit gaat nog enkele uren duren.