Kevin Verbakel (l) en Roel Donkers (r)
Kevin Verbakel (l) en Roel Donkers (r)

Darten op (inter)nationaal topniveau in Mariahout

Algemeen Sport

Mariahout - Bij binnenkomst in de Oranjebar in Mariahout is het direct duidelijk dat je een dartcafé binnenloopt. Niet de bar, maar een hele rij dartborden staat centraal. DeMooiLaarbeekKrant ontmoet uitbater Peter van den Broek en darters Roel Donkers en Kevin Verbakel.

De zitmogelijkheden in het café zijn zo gepositioneerd dat je overal goed zicht hebt op de dartborden. Vanaf de start in de Oranjebar 29 jaar geleden zorgt Peter van den Broek ervoor dat het darten in Laarbeek bekend wordt. Roel Donkers en Kevin Verbakel spelen ieder in een van de teams van de Oranjebar in de SuperLeague.

Trainingsuren
Nederland, Engeland en Schotland zijn de toonaangevende landen voor wat betreft darts. De top is daar heel breed. "Al die gasten onder de 20 zijn goed, die gaan naar school en gooien zo'n 5-6 uur per dag. Dat kunnen wij niet meer doen", zegt Kevin. Dat darten zijn negatieve imago nog niet helemaal kwijt is, blijkt wel, omdat "Michael van Gerwen het afgelopen jaar alles heeft gewonnen wat er te winnen valt, en toch wordt hij niet genomineerd voor sportman van het jaar. Dat slaat toch nergens op", vindt Kevin.

Tijd en geld
Roel heeft op het allerhoogste niveau internationaal meegedaan. Twee jaar lang reisde hij met anderen van zijn team de wereld over om overal aan wedstrijden mee te doen. Een geweldige ervaring en "ik had het niet willen missen, maar het kost enorm veel geld en vooral ook tijd, en die heb ik beiden niet meer", geeft Roel als reden waarom hij nu 'gewoon' superleague gooit. De Provinciale Dart Bond, waarbij de Oranjebar is aangesloten, heeft liefst 1500 leden. De Oranjebar heeft daar met circa 100 actieve leden een flink deel van. Met negen teams, die elk uit vier spelers bestaan, gooien zij op het hoogste niveau van de super league in Nederland. Dat doen ze al drieëntwintig jaar en vijf jaar op een rij wisten zij Nederlands kampioen te worden met hun team.

Wat moet je hebben om goed te worden in deze sport?
Roel: "Vooral constant kunnen gooien en veel oefenen. Iedereen kan het in principe. Je moet het vooral leuk vinden". "Je moet goed kunnen hoofdrekenen, want als je alle combinaties kent en meteen weet waar je op moet gooien als je een triple mist, helpt dat. En onder druk kunnen gooien", vult Kevin aan.

Er wordt gegooid in singles, koppels en solo. Bij de singles gooi je met tweeën maar tellen de beste punten. Met koppels worden de punten bij elkaar opgeteld en solo staat voor één tegen één.

Internationaal
"Op dit moment zijn er een aantal mensen van de Oranjebar in Schotland om te gooien", meldt Peter. "In totaal hebben we nu zo'n tien man die internationaal gooien. Om dat te kunnen, moet je een sponsor hebben van minstens €7.000,00 en een baas die je veel vrije tijd geeft." Zelf heeft Peter tegen allerlei grote namen gegooid, waaronder Adrian Lewis, Raymond van Barneveld, Co Stompé en Martin Adams. "Ik heb de hele wereld over gereisd, en doe dat nu met mijn jongens nog, het blijft mooi."

Ambitie
Als aan Roel wordt gevraagd wat zijn ambitie is, dan is hij daar snel uit. "Ik heb geen grote ambities, vooral met veel plezier op hoog niveau nationaal blijven gooien. Mijn ultieme avond is als ik lekker constant kan gooien en met regelmaat een elf darter (met 11 pijlen het spel uitgooien, red.) kan produceren ben ik tevreden." Kevin geeft aan dat het belangrijk is om op tijd te beginnen. "Als je te laat begint, dan heb je andere prioriteiten. Dan kun je niet zomaar meer vrij pakken en moet er geld verdiend worden."

Peter, Roel en Kevin hebben ieder de hoop dat Laarbeeks darten op het niveau blijft, zoals het nu is. Ze willen dat graag bereiken door iedereen die op goed niveau dart, op te roepen om bij hun mee te komen trainen op hoog niveau. Daar wordt je zelf ook beter van. De Oranjebar ranking is iedere dinsdagavond. 12 weken lang kun je dan trainen. De finaledag wordt gespeeld door de beste 16 van de ranking. En daarna begint de cyclus opnieuw.
"Wij zouden het leuk vinden als andere darters bij ons komen meedoen. Het is goede training", sluit het drietal af.