Gecensureerde scene uit het Archief van Bioscoop de Harmonie
Gecensureerde scene uit het Archief van Bioscoop de Harmonie

Commissariaat van de media onder voorwaarden akkoord met Bioscoop de Harmonie

Algemeen Carnaval

Beek en Donk - Beweging Op d'n Tocht moet nadrukkelijk kijkadviezen uitbrengen voor haar activiteiten. Het commissariaat is van mening dat met een duidelijke voorlichtingscampagne problemen voorkomen kunnen worden. Zowel de Beweging als Dave eigest hopen nu de historische bioscoop-activiteiten zonder verdere problemen voort te mogen zetten.

De aankondiging van Beweging Op d'n Tocht om op maandagavond met carnaval in de traditie van Bioscoop de Harmonie een soft-erotische film te willen draaien heeft veel reacties teweeg gebracht. Vooral bij de jeugdcommissie van de Ganzendonckse carnavalsvereniging schoot de aankondiging in het verkeerde keelgat. Juist dit jaar is door de jeugdcommissie het initiatief genomen om een puberprins te benoemen tot Luuk XLV. De jeugdcommissie meldt dat het zeer ongepast is dat Op d'n Tocht juist nu op de proppen komt met een schunnige filmavond. Vooral voor het jonge prinsesje Lisa kan zo'n weinig verhullende film een traumatische ervaring zijn. Een telefoontje van de jeugdcommissie naar de stichting Kijkwijzer was genoeg om de plannen van Op d'n Tocht een halt toe te roepen.

Dankzij bemiddeling van liefhebber van het genre en inmiddels gepensioneerde éminence grise, Ronnie Tijssen, heeft het Commissariaat van de Media alsnog groen licht gegeven voor de soft-erotische filmavond. De toezegging van Ronnie Tijssen dat de opgelegde leeftijdsgrens nadrukkelijk wordt nageleefd gaf de doorslag. Met name het initiatief van de Beweging om de jeugd van Nummerke 3 tijdens deze avond naar het gele kielenbal van Ganzengat te sturen viel in goede aarde bij het Commissariaat.

De eerder door Stichting Kijkwijzer gecensureerde filmavond kan worden georganiseerd indien Op d'n Tocht de Ganzendonckers vooraf nadrukkelijk informeert over de opgelegde kijkadviezen. De leden van de Beweging balen stevig van deze ophef. "Wij hebben al zo'n moeite om in het keurslijf van de opgelegde thematisering mee te lopen. Ook met deze maatregelen worden wij steeds meer gedwongen te dansen naar de pijpen van de hoge heren. Gekmakend, alsof onze handen op de rug worden gebonden terwijl ze juist met deze dagen de lucht in zouden moeten," aldus het Gezicht van de Beweging.