Afbeelding
Foto: Ingezonden

'ViERBINDEN ontwerpt plan van aanpak participatie vergunninghouders'

Algemeen Gemeente

Laarbeek – De hogere instroom van vluchtelingen heeft geleid tot een toename van het aantal te huisvesten vergunninghouders per gemeente, zo ook in Laarbeek. Vergunninghouders moeten sinds 2016 verplicht een participatieverklaringstraject doorlopen bij de gemeente. Het Rijk stelt hiervoor extra COA-gelden beschikbaar. Afgelopen week presenteerde ViERBINDEN het door haar in overleg met de gemeente opgestelde plan van aanpak hiertoe onder de noemer 'Thuis in Laarbeek'.

Wat is een participatieverklaringstraject?
"Het is de taak van de gemeente om vergunninghouders maatschappelijk te begeleiden. Het participatieverklaringstraject is daar een onderdeel van. Het is een gemeentelijk in te vullen plan dat in werking treedt vanaf het moment dat vergunninghouders de gemeente Laarbeek binnenkomen", legt Judith Taen, stafmedewerkster van ViERBINDEN uit. Het traject duurt 1 jaar en is onderdeel van de inburgering."

Doel en inhoud participatieverklaringstraject
Het doel van het participatieverklaringstraject is vergunninghouders kennis te laten maken met de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Het traject bestaat uit een aantal vaste onderdelen zoals het sneller starten met het leren van de Nederlandse taal, het verplicht volgen van een workshop waarden en normen en het ondertekenen van een participatieverklaring. "Door het ondertekenen van de participatieverklaring na 1 jaar onderschrijf je de Nederlandse waarden en normen. Eigenlijk zeg je na je een jaar 'ik doe mee', bijvoorbeeld door te werken, naar school te gaan of vrijwilligerswerk te doen", aldus de stafmedewerkster. Daarnaast gaat een vergunninghouder aan de hand van een POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan) aan de slag met een aantal doelen zoals het voeren van een zelfstandige huishouding en administratie en dient hij of zij een aantal modules te volgen, onder andere op het gebied van gezondheid en zorg.

'Bereid om het leven te leren'
"Het betreft in Laarbeek een uiteenlopende groep mensen afkomstig uit onder andere Eritrea, Somalië, Iran en Syrië", vervolgt Taen haar verhaal. "Het gaat om mensen die 'het leven hier moeten leren' en bereid zijn zich hiervoor in te zetten. Na aankomst moet er ontzettend veel geregeld worden zoals het aanvragen van een uitkering, het inrichten van een huis en het aanmelden voor school. Alle regelzaken komen voor rekening van Vluchtelingenwerk, dat is georganiseerd binnen ViERBINDEN. Er worden zaken voor en mét vergunninghouders geregeld, afhankelijk van de toestroom. We willen zoveel mogelijk mensen meenemen in het zelf leren doen maar vanwege de druk door de toestroom is dit helaas niet altijd mogelijk."

Van Vluchtelingenwerk naar dorpsondersteuner
Nieuw is de tussenkomst van de dorpsondersteuners. ViERBINDEN heeft in goed overleg besloten voortaan ook de dorpsondersteuners te betrekken bij het participatieverklaringstraject. "Op het moment dat een vergunninghouder in Laarbeek komt wonen, moet de dorpsondersteuner gelijk aansluiten. De dorpsondersteuner heeft kennis van de buurt en heeft een eigen netwerk, waardoor hij of zij dé aangewezen persoon is om een grote bijdrage te leveren in het integreren van de nieuwkomer. Bovendien haal je op die manier ook de druk weg bij Vluchtelingenwerk. Zij houden de regie maar door samen te werken met de dorpsondersteuner(s) kunnen ook veel regelzaken uit handen worden gegeven", aldus Taen. "Op het gebied van werkgelegenheid bijvoorbeeld kan de dorpsondersteuner als coach prima afstemmen met de participatiecoaches van Senzer." Dit laatste beaamt ook wethouder Greet Buter: "Het lokale plan sluit prima aan op het regionale plan."

Thuis in Laarbeek
Taen besluit: "Het is belangrijk niet alles binnen ViERBINDEN te houden maar meer samen te werken met de reguliere diensten. Op die manier kan er na een jaar ook doorgestroomd worden naar de reguliere vormen van ondersteuning. En ook hier zien we een grote rol weggelegd voor de dorpsondersteuners, juist vanwege die korte lijnen in hun netwerk. Het is de bedoeling dat een vergunninghouder na 1 jaar ook écht thuis is in Laarbeek."