Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Huisvesting vergunninghouders op schema

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Was er door de extra taakstelling in 2016 nog enige achterstand in de huisvesting van vergunninghouders, nu ligt de gemeente Laarbeek op schema. De provincie verwacht per 1 juli de ondertoezichtstelling op te heffen.

Het aantal te huisvesten vergunninghouders in 2016 bedroeg 56 en deze nieuwe inwoners zijn allen geholpen aan passende huisvesting. Dit, door een extra inspanning van woningstichting WoCom, die ongeveer 10% van de vrijkomende woningen voor deze doelgroep ter beschikking heeft gesteld.

De verwachting is, dat ook de taakstelling voor de eerste helft van 2017 tijdig wordt ingevuld.

Het gaat daarbij om een aantal van 17 vergunninghouders. Mochten er onverhoopt niet genoeg huurwoningen vrijkomen, is de gemeente voorbereid op het op kleine schaal plaatsen van tijdelijke woonunits op daarvoor meeste geschikte plekken. Maar dat is pas aan de orde als er onvoldoende huisvestingsmogelijkheden in bestaande gebouwen zijn.

Dorpsraden
Op 7 maart zijn de dorpsraden van Laarbeek bijgepraat over de cijfers en verwachte taakstelling over 2017. Ook zijn de opgedane ervaringen gedeeld over de inbedding van de vergunninghouders in de samenleving en hoe betrokken partijen die rol in de toekomst kunnen vervullen. Uit dit gesprek bleek, dat daarbij een primaire rol is weggelegd voor de dorpsondersteuners en de medewerkers van ViERBINDEN. De dorpsraden treden op als sparringpartner bij het vormgeven van ideeën over verdere inbedding.

Spreiding over de kernen
Het is de taak van de gemeente om te zorgen voor voldoende huisvesting. Bij de toewijzing van huurwoningen is zoveel mogelijk spreiding over de kernen toegepast. In Beek en Donk zijn in 2016 12 woningen aan vergunninghouders toegewezen. In Aarle-Rixtel 3 en in Lieshout 8 woningen. In Mariahout kon geen woning worden toegewezen. Het totale aantal vrijgekomen woningen van WoCom ligt jaarlijks tussen 132 en 154 woningen, waarvan dus 90% gaat naar de reguliere woningzoekenden en 10% naar andere doelgroepen, waaronder vergunninghouders.

Prestatieafspraken en flexibele schil
Met de woningstichtingen Bergopwaarts en WoCom zijn afspraken gemaakt, zodat er een goede basis is om de taakstelling voor 2017 in te vullen. Door versnelling in de nieuwbouw van 35 huurwoningen is de verwachting dat voldoende woningen vrij komen voor toewijzing aan vergunninghouders.