Afbeelding
Foto: Martin Prick

Bewoners Leliestraat uiten zorgen over komst Somalisch gezin

Algemeen

Beek en Donk – Onlangs kocht de gemeente Leliestraat 31 aan als woning voor een tienkoppig Somalisch gezin uit Beek en Donk. Tot onvrede van de buurtbewoners. Niet dat het gezin niet welkom is, maar de communicatie hierover liet te wensen over. Naast het feit dat zij dit 'nieuws' via DeMooiLaarbeekKrant moesten vernemen, kampten de bewoners nog met meer zorgen.

Er is de afgelopen jaren veel gesproken over het betreffende gezin, vanwege diverse voorvallen die zich voordeden. Via via waren de inwoners hiervan op de hoogte. Dat juist dit gezin naar de Leliestraat komt, baart de bewoners zorgen. Het was daarom druk maandagavond in de raadszaal. Burgermeester Frank van der Meijden en andere betrokken organisaties en personen gingen met de bewoners in gesprek.

Gezin
Dorpsondersteuner Henrie Bouwmans licht de situatie over het gezin toe: "Het klopt. Dit was een problematisch gezin. Met de nadruk op was. De afgelopen 2,5 jaar zijn zij niet meer in ons leefbaarheidsnetwerk naar voren gekomen. Het gaat om een moeder met negen kinderen, in de leeftijd van 5 tot en met 21 jaar. De vader is niet meer in beeld en twee andere kinderen zijn 2,5 jaar geleden uit huis – en uit Laarbeek – geplaatst. Sindsdien zijn de zorgen rondom dit gezin weg. Alle kinderen zitten op school en zijn geïntegreerd in onze samenleving. Wij zijn zelfs trots op dit gezin hoe zij het doen."

Herplaatsing
Op dit moment woont het gezin op de Molenweg in Beek en Donk in een boerderij. Deze wordt op korte termijn gesloopt in verband met plan De Hoge Regt. "Dit wisten wij", vertelt wethouder Tonny Meulensteen aan de bewoners. "WoCom – de woningstichting die in Laarbeek opereert – zou naar een juiste bestemming voor dit gezin op zoek gaan. Toen we te horen kregen dat dit niet ging lukken, zijn we zelf gaan kijken naar een koophuis in de directe omgeving van het gezin. Het moest aan een aantal voorwaarden voldoen. Het huis aan de Leliestraat voldeed. In april moet de verhuizing plaats gaan vinden."

Communicatie
Tot grote verbazing lazen de inwoners op donderdag 9 februari in DeMooiLaarbeekKrant over de komst van het gezin naar hun straat. "De communicatie is verkeerd gelopen en daar bieden wij onze excuses voor aan", vertelt Van der Meijden. Henrie vult aan: "We waren bezig met een goed doordacht plan waarin stond hoe we dit op zouden gaan pakken met de buurt. Helaas was de pers ons voor, waardoor het allemaal anders gelopen is." De buurtbewoners zijn niet bevredigd met dit antwoord: "Toen de gemeente het pand ging aankopen, hadden zij al met ons in gesprek kunnen gaan", licht één van hen toe. Een ander vult aan: "Inderdaad, en als zoiets dan toch verkeerd verloopt, hadden jullie ook meteen na die publicatie contact met ons op kunnen nemen. We zijn nu een maand verder en hebben helemaal niets van jullie gehoord." Henrie vult aan: "Ik heb wel aangebeld bij een paar huizen in de Leliestraat. Ik ben erachter gekomen dat er een actie op touw werd gezet, maar ik kreeg niet achterhaald door wie. Zodoende hebben wij toen een afwachtende houding aangenomen."

"Jullie gaan me zo vaak zien, dat jullie me zelfs beu gaan worden"

Zorgen
Nadat de gemeente diep door het stof ging om de bewoners van voldoende excuses te voorzien in verband met de miscommunicatie, kwamen de zorgen over de huisvesting aan bod. "Hoe kun je tien personen in een huis van 4 à 5 personen stoppen?", vraagt een buurtbewoner zich af. "Er gaat geheid geluidsoverlast ontstaan. De huizen zijn heel gehorig." Een andere bewoner laat weten de keuze voor de buurt totaal niet te begrijpen: "De Leliestraat is al een 'beruchte' straat. Er staan in Beek en Donk zoveel huizen te koop. Waarom hier?" Ook wordt er veelvuldig over de waarde van de huizen gesproken. De bewoners zijn bang dat hun huis in waarde gaat dalen of dat het onverkoopbaar wordt. Burgemeester Van der Meijden reageert: "Nou, dat zal allemaal wel meevallen. We moeten hier niet zo'n negatieve houding in aannemen." Dorpsondersteuner Henrie vult aan: "We moeten er met zijn allen wel voor zorgen dat dit gezin gaat landen. Zij gaan sowieso daar gehuisvest worden. We moeten nu samen met jullie – de bewoners – regelen dat dit op een juiste manier gaat gebeuren."

Welkom
Ondanks dat de bewoners hun zorgen hebben en uiten, willen zij ook benadrukken dat het gezin wel welkom is. "We hebben niets tegen het gezin. Alleen moet alles wel goed aangepakt worden, zodat het ook goed gaat verlopen", aldus een buurtbewoner. Al snel blijkt waarom deze zorgen er zijn. Er blijken diverse problemen te spelen in de wijk, waarvan diverse instanties op de hoogte zijn, maar waar - volgens de bewoners - nooit iets mee is gebeurd. Van der Meijden wil weten wat er speelt: "Jullie zijn nu allemaal hier. Ik vind het fijn om te horen wat er allemaal speelt. Ik weet al veel van Laarbeek, maar nog niet alles. Ik wil weten wat er is, dan gaan we dit oplossen. Ik ga meteen kijken en ermee aan de slag. En vertrouw me alsjeblieft. Jullie gaan me zo vaak zien, dat jullie me zelfs beu gaan worden."

Plan van aanpak
Om het Somalische gezin goed te laten landen, ontstaat het plan om met een paar bewoners en betrokken organisaties om tafel te gaan en hierover mee te denken. Spontaan melden al een paar personen zich hiervoor aan. Wat moet er aan het huis gebeuren? Hoe kunnen bewoners melding doen als er iets misgaat? Hoe gaat de communicatie verder plaatsvinden? Wat kan er nog meer verbeteren in de Leliestraat? Allemaal vragen waarover de 'nieuwe werkgroep' verder over in gesprek gaat, met als doel om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding