Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Bloemfietsen geplaatst in Aarle-Rixtel

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel – In het kader van de actie 'Kleur voor de deur' werden afgelopen zaterdag enkele bloemfietsen geplaatst op diverse locaties in het dorp. Initiatiefnemers Jantine de Jongh, Marscha Verstappen, Frans van den Heuvel en Sabine Kuijpers, die samen de initiatiefgroep vormen van ondernemersvereniging 'Aarle Onderneemt', willen met hun actie meer kleur brengen in het dorp. Dit jaar gingen zij hiervoor de samenwerking aan met Scouting Aarle-Rixtel.

Vorig jaar zijn de leden van de initiatiefgroep begonnen met de actie 'Kleur voor de deur'. Zij plaatsten toen planten op het Kouwenbergplein, 't Heuveltje en bloembakken op het kerkplein. Daarnaast riepen zij ondernemers en inwoners op bloemen voor hun panden te plaatsen, liefst in de kleuren rood, wit of blauw. "Dit zijn namelijk de kleuren van de vlag van Aarle-Rixtel", legt Jantine uit. "Voor de rest natuurlijk ieder naar eigen inzicht en creativiteit." "Onze actie werd leuk ontvangen door het dorp", vult Marscha aan: "Ondernemers deden goed mee en ook steeds meer particulieren sloten aan. Voor een eerste jaar waren we zeer tevreden."

Dit jaar krijgt 'Kleur voor de deur' een vervolg. "De laatste tijd vroegen mensen regelmatig wanneer we weer gingen starten met onze actie", vertelt Marscha. "Dat is precies onze opzet. Het is een project dat jaarlijks een vervolg krijgt en uiteindelijk vanzelfsprekend moet worden." "Wij willen ieder jaar het startsein geven met een leuke actie," voegt Jantine toe. "Dit jaar is dat de lancering van de bloemfietsen."

Bloemfietsen zijn oude onbruikbare fietsen opgespoten in rood, wit of blauw en versierd met manden of kistjes met violen. Deze fietsen worden geplaatst op diverse locaties in het dorp. Het is de bedoeling dat de mensen in het dorp de bloemen verzorgen. Jantine: "Als de fiets voor je deur staat ben je er verantwoordelijk voor." "Natuurlijk wel in overleg", voegt Marscha toe. "We willen op deze manier mensen prikkelen om de bloemen te verzorgen."

Afgelopen zaterdag werden de eerste drie bloemfietsen geplaatst. Het is de bedoeling dat dit aantal de komende tijd groeit. "Als mensen thuis nog een oude fiets hebben staan die het niet meer doet, dan kunnen ze die afleveren bij snoeperij Jantje," vertelt Jantine enthousiast: "Wij spuiten de fiets dan op en zorgen dat hij een mooi plekje krijgt in het dorp."

Natuurlijk hopen de leden van 'Aarle Onderneemt' dat ondernemers en inwoners ook dit jaar weer planten voor hun deur gaan plaatsen. Hierbij krijgen zij hulp van Scouting Aarle-Rixtel. "Wij gaan al jaren met potgrond en violen langs de deur. Met het geld dat we hiermee verdienen kunnen we leuke activiteiten voor de scouting organiseren", vertelt scouting-lid Johan van Bakel: "Het leek ons leuk om samen te werken met 'Kleur voor de deur'." Dat deden ze door zaterdag langs de deuren te gaan met potgrond en violen in de kleuren rood, wit en blauw en een bloemenkraampje te bemannen bij snoeperij Jantje.

De ondernemersvereniging is volgens Jantine blij met deze samenwerking: "Samen bereik je meer dan alleen. Op deze manier heeft iedereen snel bloemen in huis en kan meteen aan de slag." Johan voegt lachend toe: "We hopen op deze manier het fleurigste dorp van Laarbeek te worden."