Afbeelding

"Al het geld blijft in Ghana"

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel – Ze komen net terug uit Ghana na een reis van tweeënhalve week: Henk van Eijndhoven en diaken Ton Schepens. Met een aantal anderen: een bakkersechtpaar en een oud-gynaecoloog hebben ze Ghana doorkruist en bezoeken gebracht aan (psychiatrisch) ziekenhuizen, scholen, een bevallingskliniek, een speelvoorziening …

"Een aantal planken boven een gat"
Gedreven en vol enthousiasme vertellen Henk van Eijndhoven en Ton Schepens over hun Ghanese reis voor M.O.V. (Missie Onderwijs en Vrede). Bijvoorbeeld over het project om twee toiletvoorzieningen in de wijk Jeruzalem in Duayaw Nkwanta te realiseren. "Nu staan daar twee schuurtjes in een wijk waar vijftienhonderd mensen wonen. Een schuurtje voor de vrouwen, één voor de mannen. Een aantal planken boven een groot gat waarbij je de angst voelt om daarin te vallen", vertelt Henk. "Een toiletvoorziening kost twaalfduizend euro", legt Ton uit. "Eén daarvan betalen de mensen zelf, de andere gaan wij financieren. Dat doen we met de opbrengst uit Aarle-Rixtel, uit de andere kernen in Laarbeek in samenwerking met de grote organisatie van de Vastenactie. Sowieso kiezen wij altijd behapbare projecten, die wij met de omvang van Laarbeek kunnen realiseren én die de kwaliteit van leven verbeteren. Dan gaat het dus om projecten op het gebied van sanitair, onderwijs en gezondheidszorg. Elke euro wordt goed besteed, met instemming van de mensen zelf en op hún manier. Er blijft geen geld aan de welbekende strijkstok hangen. Wij weten precies waar het geld heen gaat én wie dat lokaal in de gaten houdt. Trouwens; onze eigen reis betalen wij gewoon zelf."

Gelijkwaardigheid
Ghana is echt een andere wereld met nog veel dorpen zonder water. Ton vertelt: "In Afrika is directheid 'not done'. Daar worden cadeautjes bijvoorbeeld niet uitgepakt waar de gever bij is. Het geven is genoeg en Ghanezen willen hun gasten plezieren. Daar past van onze kant een bescheiden opstelling bij. Wij hebben wat meer geld, dus de vraag is: 'Hoe kunnen we jullie van dienst zijn?' Gelijkwaardigheid is daarbij belangrijk. De vraag om een waterput loopt bijvoorbeeld via de 'chief' van het dorp, de dorpsoudste, met een club mensen eromheen. En hij is één van onze contactpersonen."

Kennis en spullen
"Een ander mooi voorbeeld van hulp bieden is die aan een klein psychiatrisch ziekenhuis. Daar is geïnvesteerd in een weverij, een kleermakerij, een ananasplantage en een varkensproject. Zelfs kennis vanuit Nederland wordt overgedragen, vanuit de GGZ, aan de mensen daar. En niet te vergeten de zeecontainer met praktische spullen, veelal medische hulpmiddelen, die goed te gebruiken zijn. Denk aan: echo-apparatuur, microscopen, spelmateriaal, inrichting van een spelkamer, kleding, lakens, uniformen, braces, brillen …"

Indrukwekkend
Het is te veel om op te noemen! De indrukwekkende verhalen kunt u op u in laten werken. Hoe? Kom naar de Afrikaanse avond die M.O.V. en Atelier Vonk op vrijdag 7 april houden. Zie ook: www.ateliervonk.nl voor meer informatie over aanmelden. Doneren kan op rekeningnummer NL26RABO0166160393 t.a.v. M.O.V. Aarle-Rixtel.

Water pompen bij een temperatuur van 43 graden
Toilet
Toilet (binnenkant)