Cees van Welie en Henk Verhoeven
Cees van Welie en Henk Verhoeven Foto: Martin Prick

MuziektuinPodium voor de zesde keer van start

Algemeen Evenementen

Beek en Donk - Voor de zesde keer kan het publiek dit jaar genieten van een uitgekiend muzikaal programma in de muziektuin. Er is gezorgd voor een gevarieerd muzikaal programma en er zijn enkele nieuwe ontwikkelingen.

Herboren
Begonnen als een werkgroep van de Dorpsraad in 2012 is al in 2013 de 'Stichting MuziektuinPodium' opgericht met als doel publiek te trekken naar de tuin. De in 1928 geopende tuin had toen de beschikking over een paviljoen, dat tegelijk met de muziektuin in gebruik werd genomen. De functie van het paviljoen verwaterde en de tuin en kiosk werden weinig gebruikt. Het paviljoen veranderde van functie en werd een woonhuis. De bewoner kreeg als taak de tuin te onderhouden. In de jaren zeventig nam de gemeente deze taak over. Nadat de laatste bewoner was vertrokken werd het gebouw geheel gerestaureerd en uitgebreid. Op 10 juni 2012 opende het paviljoen in haar oude glorie. Dat was voor de Dorpsraad aanleiding om ook het muzikale aspect herboren te laten worden.

Prachtig
Het seizoen 2017 gaat van start op zondag 30 april met optredens van het Beek en Donks Gemengd Koor, Blazerij de Molshoop, The Old Swingband en Gipsy Mood. Liefhebbers van de buitenconcerten in de afgelopen jaren zullen meteen het eerste verschil al opmerken; er zijn geen drie maar vier optredens op één zondag. Daartoe is besloten, omdat er een overweldigende belangstelling bestond voor de 6 zondagen, maar ook om de bezoekers een zo verschillend mogelijk muzikaal aanbod te doen. De stichting wil graag een breder muzikaal spectrum aanboren. Daarbij willen ze iedereen een kans geven. "Wij zoeken niet alleen maar top-acts!" , zegt Cees van Welie, voorzitter van de stichting. Daarom is het streven er ook naar om volgende jaren een beroep te doen op andere richtingen in de muziek, zoals bijvoorbeeld een dans- of balletuitvoering op de kiosk in de prachtige tuin.

Jong
Behalve de zondagen 30 april, 21 mei, 11 juni , 9 juli, 27 augustus en 24 september is er dit jaar ook een vrijdagavond ingepland. Dit is de volgende verandering in het programma. Op vrijdag 16 juni namelijk zal de avond in het teken staan van de jeugd. "Er kunnen op die avond dan ook diverse bands optreden voor een publiek dat naar verwachting een lagere gemiddelde leeftijd zal hebben, dan die van de doorsnee-belangstellende op de zondagmiddag", zegt Henk Verhoeven, bestuurslid en medeverantwoordelijk voor de geluidskwaliteit tijdens de optredens. Er is één groep, die voor deze datum al is vastgelegd, namelijk 'Outside Humanity'. De organisatie kan dus op deze avond nog een paar groepen plaatsen, die hun repertoire vooral hebben afgestemd op jongeren. Belangstellenden vinden op de site www.muziektuinpodium.nl een inschrijfformulier.

Continuïteit
De stichting hoopt, dat ze verder kunnen groeien om het mooie initiatief uit 2012 verder uit te bouwen. Zij bieden daarvoor ook elk jaar stageplaatsen aan, die meestal door leerlingen van het Commanderij College worden ingevuld. Ze zijn erg blij dat één van die stagiaires inmiddels een vaste vrijwilliger is geworden bij de stichting. "En dat is ook nodig", legt Cees van Welie uit. "Met het oog op de continuïteit is doorstroming in het bestuur op termijn cruciaal en om daarbij ook jongeren te kunnen betrekken, zou helemaal goed zijn".