Ruud van Vijfeijken mocht, na een zeer spannende finale, de wisselbeker in ontvangst nemen
Ruud van Vijfeijken mocht, na een zeer spannende finale, de wisselbeker in ontvangst nemen

Ruud van Vijfeijken nieuwe singlekampioen bij BCL

Sportnieuws Sport

Lieshout - Ruud van Vijfeijken heeft zijn matige seizoen in één klap helemaal goed gemaakt. Tijdens de 'Clubkampioenschappen Single 2017' steeg hij boven zichzelf uit en onttroonde hij in de finale broer Wouter van Vijfeijken. Hij pakte daarmee voor de tweede keer (na 2014) de titel 'Clubkampioen Single' bij Badminton Club Lieshout.

Poulewedstrijden
Al tijdens de poulewedstrijden werd duidelijk dat dit een bijzonder 'Clubkampioenschap Single' zou worden bij Badminton Club Lieshout: alle deelnemers (de top 6) verspeelden immers punten aan elkaar. Sommige partijen waren close, andere partijen werden soms "dik" gewonnen (en dus ook 'dik' verloren). Na vier van de vijf ronden leek het pleit beslecht: Christian Klumpers en André Morpey stonden bovenaan en moesten 'alleen nog even winnen' om zo de finales te kunnen gaan spelen. Andé Morpey verloor echter behoorlijk onverwachts van, een opvallend sterk spelende, Jeroen van der Heiden en Christian Klumpers kon niet 'even' winnen van Ruud van Vijfeijken. Door deze uitslagen ontstond een poule-eindstand, waarin liefst vier deelnemers gelijk eindigden. Kruisfinales moesten derhalve de oplossing brengen.

Kruisfinales
In die kruisfinales wisten zowel André Morpey als Christian Klumpers beide de eerste set te winnen. Daarna was het echter gedaan met beide heren: Wouter van Vijfeijken raakte steeds beter in zijn spel en won zowel de tweede als de derde set. En… broer Ruud van Vijfeijken deed hem dat na. Ook hij won de tweede én de derde set, waardoor hij André Morpey achter zich liet en doorverwees naar de "klein finale". Door deze 'Houdini-act' van zowel Ruud als Wouter van Vijfeijken eindigde deze 'Clubkampioenschappen Single 2017' onverwachts in exact dezelfde finale als het afgelopen jaar.

Finales
In de finaleronde werd eerst de wedstrijd om de vijfde plaats afgewerkt. Hierin bleek Jeroen van der Heiden de sterkste. Na een sterke eerste set, verloor hij de tweede set en leek Laurence Roijackers de overhand te krijgen. In de derde set trok Jeroen het spel echter met enkele ferme klappen naar zich toe en won hij met een duidelijk verschil de beslissende derde set. Ook de strijd om de derde plaats werd beslecht door een driesetter. Christian Klumpers (die het toernooi al eens won in 2001 (!)) had zijn handen vol aan André Morpey, waardoor ook deze partij in een uitputtingsslag eindigde. André bleek uiteindelijk de langste adem te hebben en trok de partij met enkele rake slagen naar zich toe. Ondertussen streden Ruud en Wouter van Vijfeijken in de finalepartij. Net zoals afgelopen jaar ontliepen de beide broers elkaar nauwelijks ondanks het duidelijk verschillende spel wat ze beiden hanteren. In de eerste set lag Wouter steeds voor; tot 19-17. Toen maakte Ruud vier punten achter elkaar en trok de set met 21-19 binnen. Ook in de tweede set lag Wouter vaak op voorsprong, maar was een rustige, uitgekookte Ruud steeds aan het loeren op de kansen en wist hij deze ook steeds te benutten. Met 20-17 en nog één punt te gaan leek de partij dan ook gespeeld. Wouter rechtte echter zijn rug nog eenmaal en kwam sterk terug tot 20-20 en bracht Ruud fors aan het twijfelen. Ruud bleef echter koel en speelde de partij rustig en flegmatiek uit, om uiteindelijk met 22-20 (en een luide juichkreet) te winnen, waardoor hij dé winnaar van het toernooi werd.

Opvallend waren de vele wedstrijden tijdens dit toernooi die erg dicht bij elkaar lagen en door details beslist werden. Ook was het opvallend dat de ene speler makkelijk wint van de ander, terwijl er vervolgens van een ander verloren wordt. Het spel van de één blijkt de ander soms beter en soms slechter te liggen, waardoor de uitslagen totaal onvoorspelbaar worden.

Eindstand
1. Ruud van Vijfeijken, 2. Wouter van Vijfeijken, 3. André Morpey, 4. Christian Klumpers, 5. Jeroen van der Heiden, 6. Laurence Roijackers