Afbeelding

Ontwerp je eigen groene voortuin en win € 1.000,-!

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Het is aan jou! De afgelopen weken vertelden specialisten in de MooiLaarbeekKrant waarom groen in je tuin zo belangrijk is. Ze gaven tips en onthulden waar de jury van de GroenStrijd op let bij de beoordeling van de inzendingen. Wil jij ook kans maken op € 1.000,- te besteden aan het vergroenen van je voortuin? Je hebt nog tot 1 mei de tijd om een ontwerp in te dienen!

Vier winnaars ontvangen ieder €1.000,-
"Laarbeek is uitgeroepen tot de groenste gemeente van Nederland. Maar het kan nog veel groener. Daar kan iedereen zijn steentje aan bijdragen" gaf wethouder Meulensteen eerder al aan. Mensen kiezen vaak voor een tuin met veel tegels en steen omdat ze denken dat dit onderhoudsvriendelijk is. Maar versteende tuinen hebben veel nadelen voor mens en dier en een groene tuin kan net zo goed onderhoudsvriendelijk zijn. "Als je maar een goed beplantingsplan hebt", vertelde hovenier Dirk-Jan Spierings eerder in deze krant. De gemeente Laarbeek daagt dan ook al haar inwoners uit om mee te doen en een ontwerp in te dienen voor een groene voortuin. Hovenier Bart Janssen: "Maak je er vooral niet druk om of je ontwerp wel mooi en professioneel genoeg is. Het gaat veel meer om de gedachte die erachter zit." In totaal worden er vier winnaars gekozen, in iedere kern één. Op 10 mei worden zij bekendgemaakt tijdens een informatiemarkt in IVN-gebouw de Bimd in Aarle-Rixtel.

Minder wateroverlast door regenwater
Verstening van de omgeving kan problemen geven met de afvoer van regenwater. De wereldwijde klimaatveranderingen zorgen ervoor dat er steeds meer hevige buien vallen. Het water valt minder verspreid over het jaar, maar komt in grotere hoeveelheden tegelijk en daar zijn onze huidige rioolsystemen niet op berekend. Jurylid Peter van Dijk van het Waterschap Aa en Maas: "Als tegels en grind plaatsmaken voor groen, kan het water gemakkelijker weg. Het wordt dan opgenomen in de bodem waardoor wateroverlast en het onderlopen van kelders en woningen beperkt wordt. Bovendien wordt het regenwater door de aarde gezuiverd en kan er weer drinkwater van worden gemaakt."

Groen is goed voor de gezondheid
Een mooie kleurrijke tuin vol bloemen en planten vormt een woonplaats voor bijen, vlinders, andere nuttige insecten en vogels. Jurylid Rob Franken: "Als je bijvoorbeeld struiken met bessen zet, komen daar vogels op af en in een haag kunnen ze nestelen. Planten met nectar en insectenhuisjes trekken bijen en insecten aan." Als er verschillende soorten planten en dieren naast elkaar bestaan, is de natuur in balans. En dat heeft ook op de mens een positieve invloed, want een groene omgeving werkt stress verminderend en heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn. Bovendien koelt een groene omgeving beter af en ook dat is beter voor de gezondheid. Redenen genoeg dus om de tegels uit uw tuin te halen en er planten en misschien zelfs een regenopvangvoorziening voor terug te plaatsen. Lever uw ontwerp in bij de gemeente Laarbeek en kom op 10 mei om 19.30 uur naar de informatiemarkt. Daar geven de deelnemende Laarbeekse hoveniers u graag meer tips en advies over de uitvoering van uw plannen.