De Geelgors
De Geelgors Foto: Leo van den Heuvel

Wandeling IVN Laarbeek

Algemeen Natuur

Laarbeek - Gidsen van het IVN Laarbeek proberen zondag 28 mei weer een boeiende wandeling voor u te verzorgen. Ditmaal vertrekt de wandeling vanaf het tennispark tussen Lieshout en Mariahout aan Provinciale Weg 22 te Lieshout. De omgeving van Moorselen wordt deze dag bezocht.

Voor de landbouw was het gebied de Moorselen niet geschikt. Daarom is het ontsnapt aan ontginning en is het in eigendom van de gemeente gebleven. Het streven is nu om dit gebied zich te laten ontwikkelen tot blauwgrasland. De blauwachtige kleur van de verschillende zeggesoorten die hier voorkomen, zijn er de oorzaak van, dat dit soort voedselarme graslanden blauwgraslanden worden genoemd. In de voedselrijke omgeving van Laarbeek is dit voedselarme gebied dus heel uitzonderlijk. In het gebied komen wel zo'n 200 bomen, struiken, zeggesoorten, grassen, russen, biezen en planten voor. Verder is er een unieke bevolking van vogels, waaronder de watersnip, en in sommige jaren broedt ook het porseleinhoen hier. Verder bijv. de rietgors, de bosrietzanger en de kleine karekiet. In de omgeving zitten weidevogels als de kievit.

Misschien wordt het gebied het Keelgras ook bezocht. Vroeger was het een moerassig gebied, maar daar is niet zo veel meer van over. Het grootste stuk is in de jaren '60 door de in die tijd nog onafhankelijke gemeenten Aarle-Rixtel, Lieshout, Beek en Donk en Stiphout gebruikt als vuilnisstortplaats. De vuilnisstortplaats is al meer dan 30 jaar niet meer in gebruik, en de stortplaats werd bedekt met een dikke laag zand, die afkomstig was uit de toenmalig uitgegraven visvijver van Lieshout. De vuilnisbelt werd aangeplant met inheemse loofboomsoorten. Het werd een natuurbos en geen productiebos. Voornamelijk staan er populier, es, meidoorn, vlier, wilg en Spaanse aak. De grond is kalkrijk en daarom komen veel huisjesslakken voor. Vaak kan men in het Keelgras de lijstersmidsen zien. Kapotgebroken slakkenhuizen rondom een steen, dakpan, houtstomp of ander hard voorwerp zijn maaltijdresten van zanglijsters. Met elke nieuw gevangen slak vliegt de zanglijster naar dit aambeeld terug om het huisje stuk te slaan. Er kunnen enkele, maar ook honderden stukgeslagen slakkenhuizen bij zo'n smidse liggen. Steeds vaker wordt dit kraken van slakkenhuizen ook gezien bij merels die de kunst van de lijsters hebben afgekeken.

Onder leiding van de IVN-gidsen is er op 28 mei de gelegenheid om een boeiende wandeling mee te maken, die vanaf 10.00 uur ongeveer twee uur zal duren.

Bijgaand een foto van de geelgors. De geelgors laat momenteel weer in verschillende gebieden van Laarbeek zijn liedje horen. Dit liedje lijkt zozeer op het begin van de vijfde symfonie van Beethoven, dat sommigen menen dat Beethoven bij het componeren geïnspireerd was door het liedje van de geelgors.