Afbeelding

Willie en Nellie de Groot 50 jaar getrouwd

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – Willie en Nellie de Groot zijn vandaag vijftig jaar getrouwd. Afgelopen zaterdag vierden ze dit met familie en vrienden.

Verrassing
Maarten, Eric en Anja verrasten hun ouders; een verhaal in de krant. Vader Willie is in het complot betrokken, maar Nellie schrikt even, maar algauw vertelt ze honderduit. "Hoe heb je je mond dicht kunnen houden?" zegt ze tegen Willie die lachend antwoordt dat hij dat best wel kan. Humor is na vijftig jaar niet verdwenen. Nellie groeide op in een gezin met negen kinderen. "Vier jongens boven mij en vier eronder", zegt ze lachend. "Willie was met twee jongere zusjes de enige jongen. Via Mien en Fien we elkaar kennen."

Werkzaamheden
"Willies zusjes werkten in de centrale keuken van het Binnenziekenhuis Eindhoven, waar ik werkte als medewerkster voor het bereiden van maaltijden", legt Nellie uit. "Ik kende de familie De Groot al jaren." Een mislukt afspraakje brengt het stel bij elkaar. "Op Boerdonk kermis zou ik een meisje treffen", vertelt Willie. "Ze was niet in de stemming omdat ze een vriendin met een verbroken relatie moest troosten. Uiteindelijk ben ik met Nellie op stap gegaan en zijn we aan elkaar blijven plakken." Nellie kan goed koken, bijvoorbeeld paardenhachee, favoriet bij haar kinderen. Willie was van huis uit metselaar. "Mijn overgrootvader heeft het Oude Raadhuis gebouwd", vertelt Willie. "Bouwen zit in onze familie." Door avondstudies schoolt Willie zich bij tot weg- en waterbouwkundig tekenaar en werkt als ambtenaar bij de gemeente Helmond. In 1970 krijgt hij een baan bij de gemeente Beek en Donk. Hij wordt hier uiteindelijk hoofd tekenkamer. "Een combinatie van buitenwerk en kantoor", vertelt Willie. "We hebben veel wijken getekend en uitgezet."

Vrijwilligers
Willie was fanatiek vrijwilliger bij de brandweer en maakte hiervan gedetailleerde plakboeken. "Zo zwart als ik was na een brand, ik scheurde thuis meteen een papierke af waarop ik alles noteerde", vertelt Willie. "Boekwerken met foto's, aantekeningen en krantenknipsel gaan ooit naar de Heemkunde." Oudste zoon Maarten volgde vaders sporen. Hij was ooit brandweerman. Willie en Nellie woonden op verschillende plekken in en rondom Beek en Donk. "Na een prachtig huis in Helmond wilde ik toch weer naar Beek en Donk", vertelt Nellie. "Dicht bij ons Anja die op 'De Bleek' woont." Met veel plezier praten Willie en Nellie over hun spontane dochter Anja die een verstandelijke beperking heeft. Via Anja zijn Nellie en Willie betrokken geraakt bij de muziekgroep 'Nooitgedacht'. Nellie is al meer dan 25 jaar als vrijwilligster actief. Willie was, tot enkele jaren geleden, presentator. "Vanwege een kwakkelende gezondheid gaat dat niet meer. Zo is het leven", zegt Willie. "Stoppen gaat wel, het moment van afscheid doet pijn, je voelt dat het dan niet meer kan, maar de mooie herinneringen blijven."

Afbeelding