Helen van Wanrooij in balbezit
Helen van Wanrooij in balbezit Foto: Ine Coolen

Overtuigend Flamingo's 1 op weg naar de titel

Mariahout - Senioren 1, gesponsord door Auto Corsten, slaagde er zondag 21 mei in om belangrijke punten te pakken in de strijd om de titel in de Eerste Klasse van het dameskorfbal. Medetitelkandidaat Oxalis uit Hegelsom moest toezien hoe de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij was.

Al direct in de eerste aanval wist Neeltje Berkvens met een afstandsschot de score voor Flamingo's te openen. In de volgende aanval van Mariahout weet ze ook met een doorloopbal een treffer te maken. De vele toeschouwers op het korfbalveld genieten van deze sterke opening en hebben alle vertrouwen op een goede afloop. Het volgende aanvalsvak moet iets langer zoeken naar de goede kansen, maar in de twaalfde minuut speelt Ada Kornuijt zich goed vrij achter de korf en scoort het derde doelpunt. Middels een strafworp doet Oxalis iets terug, maar Neeltje Berkvens haalt vervolgens nog eens uit van verre afstand en maakt er 4-1 van. Het is jammer dat de aanval van Flamingo's de rebound vaak mist zodat de bal te snel weer richting het Oxalis aanvalsvak gaat. Na zo'n twintig minuten spelen tekent Neeltje Berkvens haar vierde doelpunt van de wedstrijd aan, het staat dan 5-1. Dan treft eerst Oxalis van afstand, waarna Sanne Scheepers ook raak schiet van afstand. Kim Vervoort creëert een kans van korte afstand en trekt daarmee het verschil naar vijf doelpunten. Het is echter van korte duur, want Oxalis schiet snel daarna de 7-3 binnen. Er is nog vijf minuten speeltijd tot aan de rust. Senioren 1 is scherp en werkt voor elkaar en dat levert in de rebound een bal op in het voordeel van Anouk van Eijndhoven die daarmee een vrije kans voor de korf krijgt, 8-3. Opnieuw schiet Oxalis nog eens raak van afstand, maar vlak voor het rustsignaal laat Kim Vervoort zien ook over een scherp afstandschot te beschikken. Zij bepaalt de ruststand op 9-4.

Terug op het veld, lijkt Oxalis de tweede helft te starten in een hoger tempo, maar Flamingo's laat zich niet gek maken en behoudt de volledige controle over de wedstrijd. De aanval laat de bal lekker rond gaan en zoekt de ruimte op voor een afstandsschot of de gaten voor een doorloopbal. Zo ook een mooie actie van Martje van de Broek, die doordat ze wordt overgenomen door een andere dame, de bal verlegt naar Kim Vervoort, die het tiende doelpunt voor de thuisploeg aantekent. Oxalis maakt er eerst nog 10-5 van, maar dan werkt Anouk van Eijndhoven een goed genomen vrije worp prima af en het wordt 11-5. Ondanks dat de verdediging van Flamingo's soms wat steekjes laat vallen in het goed en op tijd volgen van de dames, slaagt Oxalis er niet in om dichterbij te komen. Met een afstandsschot wordt het 11-6. Martje van de Broek brengt de marge weer op 6 met een mooie doorloopbal. Tweederde van de speeltijd in de tweede helft is inmiddels verstreken, dit gaan de dames niet meer uit handen geven. Ze houden de focus goed vast. Ada Kornuijt maakt een fraaie passeerbeweging in de korfzone en werkt haar kans prima af, 13-6. Een dame van Oxalis zorgt voor hun zevende treffer door een positiefoutje in de afvang van een Flamingo's dame af te straffen. Oxalis verzuimt daarna om met een strafworp, die zelfs herkanst mag worden, Flamingo's nog een beetje onder druk te zetten. De laatste minuten van de wedstrijd tikken weg. Oxalis zet in de slotfase de eindstand nog op 13-8, maar de overwinning voor Mariahout is geen moment in gevaar geweest. Een zeer verdiende winstpartij voor een sterk spelend Senioren 1. Zondag 28 mei moet Flamingo's 1 het karwei afmaken in Merselo en daar de kampioenstitel binnen halen. De wedstrijd is op 11.00 uur op sportpark de Vloet.

Flamingo's 2, gesponsord door Harold Vereijken gereedschappen en verhuur, leed een zuur verlies. Na vier doelpunten voorsprong ging de 13-14 overwinning alsnog naar Peelkorf 2.