Afbeelding
Foto: Joost Duppen

"Je mag alles zeggen, maar met respect voor elkaar!"

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – De grote zaal van het Ontmoetingscentrum is ingericht zoals in het bekende tv-programma 'Het Lagerhuis'. Dorpsraad Beek en Donk organiseerde een avond waarop gedebatteerd werd over twee onderwerpen: de hondenpoepoverlast en snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom. Met name het eerste onderwerp zorgde voor een levendig debat onder leiding van dorpsondersteuner Henri Bouwmans.

Inleiding
"Ik ben blij dat jullie er allemaal wél zijn", start Bouwmans – debatleider – de avond nadat is geconstateerd dat de opkomst lager is dan verwacht. "Laten we afspreken met elkaar dat je hier alles mag zeggen maar met respect voor elkaar", is de boodschap die hij de aanwezigen meegeeft. Er zal gedebatteerd worden over twee stellingen: 'Het openbaar groen is voor honden. Het asfalt en de stoep is voor mensen' en '30 km in de kom voor automobilisten is voor watjes. Voetgangers moeten zelf maar beter opletten'.

Hondenpoepoverlast is ergernis nummer 1
Wethouder Frans van Zeeland legt uit welk beleid de gemeente hanteert en hoe dit tot stand is gekomen. "Al sinds begin 2014 ligt bij de gemeente de vraag om een oplossing te vinden voor de hondenpoepoverlast. Via een enquête van burgerpanel TipMooiLaarbeek werd duidelijk dat hondenpoepoverlast ergernis nummer 1 is onder de inwoners van Laarbeek. We zijn daarom in overleg getreden met de diverse dorpsraden en kwamen tot de afspraak dat voldoende uitlaatstroken dienden te worden aangelegd waar honden aangelijnd kunnen worden uitgelaten. Honden dienen te allen tijde aangelijnd te zijn en hondenpoep op plekken buiten de uitlaatstroken dient te worden opgeruimd door de eigenaar van de hond en kan in de prullenbakken van de gemeente gedeponeerd worden. Zo niet, dan kan Nico van Dartel, Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente Laarbeek, de eigenaar van de hond verbaliseren." Volgens Van Zeeland gaat de jeugdgemeenteraad op korte termijn een belangrijke rol spelen in de aanpak van de overlast; er zijn plannen om samen met Van Dartel de straat op te gaan en mensen aan te spreken.

Lees het complete artikel in DeMooiLaarbeekKrant van donderdag 1 juni.

Afbeelding