Afbeelding
Foto: Martin Prick

Duikteams schonen kanaal bij Aarle-Rixtel op

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel- Voor de derde keer heeft Stichting Duikteam Laarbeek een aantal verenigingen weten te mobiliseren voor deelname aan de jaarlijkse schoonmaakactie van de zuid-Willemsvaart op Aarle-Rixtels grondgebied.

Trap
Aan de kant van de passantenhaven bij de brug heeft krijgen de duikers van de verschillende verenigingen de beschikking over een heuse duiktrap. Wethouder Briels onthult deze trap op de vroege zondagmorgen. De felgele trap, die tot 1,5 meter onder de wateroppervlakte reikt, zorgt ervoor dat duikers op een veilige manier met hun sport kunnen starten. Voor deze plaats is gekozen omdat er in de haven af en toe ten behoeve van de bezoekende schepen duikers nodig zijn. Ook biedt de trap de mogelijkheid om onervaren duikers te leren afdalen in het kanaal. In de buurt van de nieuwe aanwinst is koffie te krijgen, een ijsje voor de kinderen en vermaak in de vorm van een springkussen. Volgend jaar wordt het aanbod van deze dagen uitgebreid met een echte kennismaking met de sport, aldus Maik de Hoon: "Dan zal er ook de mogelijkheid worden geboden aan belangstellenden om met een masker en luchtflessen een proefduik te gaan maken. Dat kan dan, omdat de veilige trap hiervoor gebruikt kan worden. Onervaren duikers mogen niet via een normale ladder afdalen in het water".

Scouts
Vier verschillende duikverenigingen namen zondag aan het evenement deel. Discoverydive, Divestar, Aquarius en de Gemertse Watervrienden hebben duikers afgevaardigd, die vandaag onder de leiding van Stichting Duikteam Laarbeek de kanaalbodem afzoeken. Op de wal zijn er steeds mensen aanwezig om de duikers te assisteren. Vandaag helpen scouts van de verenigingen uit Beek en Donk, Lieshout en Mariahout mee met het verzamelen van rommel op de oevers en eventueel assisteren bij het verwerken van de rommel, die uit het kanaal gevist wordt. Vreemd genoeg missen ze de medewerking van de scouts op wiens terrein de activiteit plaats vindt.

Duikcursus
Tussen het 'Koeienpad' ofwel Janus Meulendijkspad en de Aarlese brug ligt nogal wat rommel in het water. Dat varieert van flessen, al dan niet gebroken, erg veel blikjes en een zak vol asbest, maar bijvoorbeeld ook een rolstoel, die op een of andere manier in het water terecht is gekomen. Er liggen op deze zonnige zondag duikers in het water van de diverse duikverenigingen om ervoor te zorgen dat dit allemaal wordt verwijderd. Als er een frame van een blauwe Vespa Ciao uit het water komt, wordt de duikers bij wijze van grap toegeroepen uit te kijken naar twee wielen, een motor en een stuur om er weer een volwaardig voertuig van te maken. Het bijkomende doel van deze schoonmaakactie is om meer mensen voor de duiksport te enthousiasmeren. Mensen die met het duiken willen kennismaken kunnen natuurlijk wachten op volgend jaar, maar contact opnemen Met Discoverydive uit Beek en Donk of Divestar uit Veldhoven kan ook. Zij bieden de mogelijkheid aan om een (proef)cursus te volgen.