De Europese jury van de Entente Florale kreeg dinsdag een rondleiding. De muziektuin in Beek en Donk zal daarbij ongetwijfeld veel indruk hebben gemaakt
De Europese jury van de Entente Florale kreeg dinsdag een rondleiding. De muziektuin in Beek en Donk zal daarbij ongetwijfeld veel indruk hebben gemaakt Foto: Joost Duppen
FOTO'S + VIDEO

Europese Jury Entente Florale bezoekt en beoordeelt Beek en Donk

Algemeen Fotoseries

Laarbeek - Zeven juryleden uit Oostenrijk, België, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Ierland en Slovenië bezochten afgelopen dinsdag in zes uur tijd vijftien locaties in Beek en Donk. Bijgestaan door de Nederlandse delegatie van de Entente Florale en vele Laarbeekse vrijwilligers haalde het Greenteam van de gemeente Laarbeek alles uit de kast om de jury te overtuigen van al het moois, maar vooral ook van alle initiatieven op het gebied van groen en duurzaamheid die Laarbeek in samenwerking met haar inwoners onderneemt.

Slingerend door Beek en Donk
Misschien zag u dinsdagochtend een vreemd groepje slingerend en kriskras door Beek en Donk fietsen? Niet alle juryleden waren even zeker op dit typisch Hollandse vervoermiddel. Anderen stapten regelmatig links en rechts af om snel een fotootje te nemen. Wethouder Tonny Meulensteen leidde in zijn nieuwe rol als verkeersregelaar de boel regelmatig in goede banen. Alles voor het goede doel. Want Laarbeek gaat voor goud bij de prijsuitreiking van de Europese Entente Florale. En daarvoor was het belangrijk om binnen de vastgestelde tijd van zes uur voor alle criteria die de jury had opgesteld een voldoende te halen. Alleen bij 85 of meer punten op een schaal van 100 is het goud verzekerd.

"Niet de meeste en de mooiste bloemen, maar duurzaamheid en betrokkenheid"
"De Entente Florale is niet meer de wedstrijd die draait om het dorp of de stad met de mooiste en meeste bloemen, zoals dat in het verleden was," vertelde juryvoorzitter Martin Wagner uit Oostenrijk. "Tegenwoordig gaat het vooral om het beleid dat een dorp of stad voert op het gebied van groen en duurzaamheid en de betrokkenheid van de inwoners. De juryleden zijn professionals op het gebied van landschapsarchitectuur, toerisme en recreatie en architectuur." De jury lette, naast de groene openbare ruimte, dan ook op zaken als gemeentelijke beleidsplannen, het gebruik van energie, het omgaan met bebouwing en bestrating, educatie op het gebied van groen en milieu, toerisme en communicatie. In zijn welkomstwoord benadrukte burgemeester Frank van der Meijden dan ook het belang van de wisselwerking tussen inwoners en gemeente. "In Laarbeek zijn het de mensen die het verschil maken. De echte groene harten zijn die van de vrijwilligers die dit alles mogelijk maken."

"De beleidsplannen gaan over heel Laarbeek"
Na het ochtendprogramma op de fiets legde de jury het tweede deel van de route af per boot en in elektrische shuttlebusjes. Zo kwamen ook de uithoeken van Beek en Donk aan bod en werd er heel af en toe net iets over de dorpsgrenzen gekeken. Officieel mag er één dorp en niet een hele gemeente meedoen aan de competitie. Daarvoor was Beek en Donk door de officiële Nederlandse Entente Florale uitverkozen."

"Er zijn altijd verrassingen en lastige vragen"
Tijdens de juryroute waren er regelmatig stops en kreeg de jury een extra toelichting. Veel van die toelichtingen werden gedaan door vrijwilligers. Harry Brugmans van de Heemkundekring bijvoorbeeld vertelde over de geschiedenis van het Heuvelplein en de Muziektuin. Michiel Bergman van buurtvereniging de Beekse Akkers legde de jury uit wat de biodiversiteitsmeter inhoudt, die binnenkort in zijn buurt wordt geplaatst. Dinie Heuvels liet de jury bij het IVN-terrein zien wat 'waterprutten' inhoudt en wat kinderen er allemaal nog meer kunnen leren. Op andere plekken werd de uitleg verzorgd door gastvrouw Dirkje Verhoeven en projectleider Michel Brand. Dan ging het vaak over technische onderwerpen als het onderhoud van bomen. De juryleden stelden regelmatig kritische vragen, waarop soms even gezocht moest worden naar een antwoord. Wethouder Tonny Meulensteen: "In zijn algemeenheid denk ik dat de betrokkenheid van de vrijwilligers en de inwoners een goede indruk heeft gemaakt. Ook de presentatie van de beleidsplannen was duidelijk. Er zijn altijd verrassingen en lastige vragen, maar ik heb er een goed gevoel over dat we die hebben kunnen weerleggen en beantwoorden."

Evaluatie en eerste bevindingen
Na de afsluiting van de dag met een korte voorstelling door Toneelvereniging Mariahout in de Muziektuin trok de jury zich terug in een zaaltje van de Brabantse Kluis om de dag te evalueren. Het Greenteam, het college en de vrijwilligers in spanning achterlatend op het terras. Na anderhalf uur gaf juryvoorzitter Martin Wagner een korte toelichting op de eerste bevindingen zonder iets prijs te geven over de uiteindelijke uitslag. Hij deed vooral een aantal aanbevelingen, waarmee Beek en Donk volgens de jury nog groener kan worden. "Het was een plezierige dag en we hebben veel goede dingen voorbij zien komen. Zoals bijvoorbeeld de aandacht voor biodiversiteit, alle mooie groene parken met speelruimte waar kinderen zelf op ontdekkingstocht kunnen en het uitstekende beheer en onderhoud van bomen. In deze tijd waar steden steeds minder geld hebben, is het ook heel goed om te zien dat vrijwilligers laten zien wat ze kunnen en zich gezamenlijk inzetten. Ga door met deze goede dingen. We vinden het goed dat jullie niets verborgen hebben, zoals bij de uitleg over het onderhoud van de probleemboom op de begraafplaats 'Oude Toren'. Biologisch boeren heeft de toekomst, dus ik zou jullie aanraden om boeren te stimuleren daar nog veel meer mee te doen."

"Het belangrijkste is ervaringen uitwisselen en van elkaar leren"
De jury vertrok nog dinsdagavond naar het Belgische Hamont-Achel voor de volgende beoordelingsdag. Andere steden die in dezelfde competitie meedoen zijn onder andere Brno in Tsjechië, Duchroth in Duitsland en Glaslough in Ierland. Martin Wagner: "Eigenlijk is iedereen al winnaar, want iedereen heeft de gelegenheid gehad zich in te zetten voor groen en duurzaamheid. Er komt geen ranking waarbij één stad of dorp een eerste plaats krijgt. Iedereen kan een gouden, zilveren of bronzen medaille behalen, afhankelijk van het verkregen puntenaantal op de criteria die wij hanteren. Het belangrijkste aan deze competitie is dat dorpen en steden op Europees niveau ervaringen uit kunnen wisselen en van elkaar kunnen leren. We zien alle deelnemers graag terug op 15 september bij de prijsuitreiking in Slovenië."

Op de voorgrond juryvoorzitter Martin Wagner
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding