Afbeelding

Hoe viert Laarbeek (zomer)vakantie?

Algemeen Algemeen

Laarbeek – De schoolvakantie is alweer enkele weken oud en 'de bouwvak' is afgelopen weekend ingeluid. Kortom; het is zomervakantie! Burgerpanel TipMooiLaarbeek peilde of en zo ja waar, Laarbekenaren op vakantie gaan, met wie en hoe lang.

Op vakantie!
Meer dan de helft van de inwoners van Laarbeek gaat dit jaar op vakantie in de zomer (66%), een percentage van 16% weet het nog niet en 18% gaat helemaal niet weg in de zomer. Op het moment van peilen (17 juli) had zo'n driekwart van de vakantievierders hun vakantie al geboekt en geeft een kwart aan 'nooit te boeken', 'op het laatste moment pas te beslissen waar naartoe te gaan afhankelijk van het weer' of 'wel te zien of er op de camping nog plaats is'.

"Thuis is het ook fijn"
Bijna een vijfde deel van de Laarbekenaren gaat niet op vakantie blijkt uit de gehouden enquête. Aangevoerde redenen hiervoor zijn 'ik heb geen zin', 'ik heb de financiële middelen niet', 'ik ben al op vakantie geweest' of 'ik moet werken'. Daarnaast worden gezondheid, mantelzorg, een geboorte, een operatie en het bouwen van een huis als reden genoemd waarom men niet op zomervakantie gaat dit jaar. Veel mensen vinden dat het thuis ook prima vertoeven is; 'Ik ben het liefste thuis en ik geniet zo ook wel' en 'thuis is het ook fijn', aldus respondenten.

Wel of niet in eigen land en hoe lang weg?
Maar liefst 73% van de vakantievierders viert de zomervakantie ergens in Europa en bijna een kwart (22%) blijft in eigen land, waarvan 3% dichtbij huis; in Noord-Brabant. Op de vraag hoe lang inwoners met vakantie gaan, antwoordt 39% 'twee weken'. Een percentage van 28% zegt langer dan twee weken weg te blijven en 26% kiest ervoor een week elders door te brengen.

Vakantieverblijf
De wijze waarop Laarbekenaren hun vakantie doorbrengen is heel divers. Het grootste gedeelte van vakantie vierend Laarbeek verblijft in een hotel (40%) of op de camping (37%), gevolgd door een vakantiehuisje (18%). Andere manieren waarop wordt overnacht zijn bij familie, in een appartement of B&B, op de boot of in een camper. Een enkeling gaat vrij kamperen.

"In de buurt van Eindhoven"
Aan de respondenten werd tot slot de vraag voorgelegd wat ze zouden antwoorden als ze tijdens hun vakantie de vraag zouden krijgen waar ze vandaan komen. Naast het benoemen van de woonplaats valt het op dat in veel gevallen de naam van de kern wordt genoemd met als toevoeging "… en dat ligt in de buurt van Eindhoven!"