Mevrouw Hoeks (l) bespreekt met de kinderen de maquette
Mevrouw Hoeks (l) bespreekt met de kinderen de maquette

Basisschool de Heindert werkt aan oplossingen voor 'De Kop van Aarle'

Onderwijs Algemeen

Aarle-Rixtel - Momenteel is basisschool de Heindert in Aarle-Rixtel bezig met een tweetal zaken die met water te maken hebben. Ten eerste is er een groep van 10 kinderen uit de groepen 6 - 8 plus een aantal betrokken ouders bezig met de voorbereidingen voor de regio-finale van de First Lego League (op 16 december in Eindhoven). Elk jaar heeft deze internationale wedstrijd een thema en dat is dit jaar de kringloop van het water. De opdracht van deze wedstrijd is het programmeren van een robot om een aantal opdrachten uit te voeren, die allemaal met water te maken hebben.

Het tweede gedeelte van de wedstrijd is een project over de kringloop van het water die tijdens de regiofinale wordt gepresenteerd. Het onderwerp dat het team gekozen heeft is het gebruik van het kanaal bij Aarle-Rixtel, de Zuid-Willemsvaart en het gebied 'de Kop van Aarle' voor recreatie. De inspiratie hiervoor is een gezin op school (waarvan een kind in het Lego League team zit) die met hun boot niet op het water van het kanaal kan komen omdat er geen trailer helling is.

Parallel hieraan is de Heindert bezig met onderzoekend en ontwerpend leren. Alle kinderen uit de groepen 5 t/m 8 werken elke vrijdagmiddag groepsoverstijgend volgens de stappen van ontwerpend leren aan de inrichting van het gebied 'de Kop van Aarle'. Dit is nauw gelinkt aan het thema van het project van de First Lego League. Hierbij wordt er in 7 groepjes gewerkt en elk groepje heeft uiteindelijk een maquette gemaakt waarin alle ideeën vanuit hun onderzoek in zijn verwerkt.

Op 28 september stond in DeMooiLaarbeekKrant het artikel 'Laarbeek en Helmond trekken samen op voor 'De Kop van Aarle'' over de ontwikkeling van dit gebied waarin Waterschap Aa en Maas werd genoemd als een van de betrokkenen. Voor deze reden is er contact geweest met hen en werden zij uitgenodigd om naar de Heindert te komen om te zien wat er is onderzocht en ontworpen en ook om hierover verder te spreken met de kinderen zelf.

Tot dit doel kwam op vrijdag 8 december mevrouw Agnes Hoeks van de Waterschap Aa en Maas naar basisschool de Heindert. Zij bracht geruime tijd op de school door, waarbij zij eerst presentaties kreeg van de 7 groepjes over de gedachten achter hun ontwerp. Vervolgens kon mevrouw Hoeks bij elke maquette kijken en ook vragen stellen aan de leerlingen en met hen in gesprek gaan over de details van hun ontwerp. Hierbij legde zij ook uit hoe de Waterschap aan dit soort zaken werkt en dat het ontstaan van hun maquettes op ongeveer dezelfde manier gaat.

Als laatste ging mevrouw Hoeks een kijkje nemen in de ruimte waar het First Lego League team aan hun opdrachten werkt voor de wedstrijd. Zij kreeg daar een demonstratie te zien van de verschillende wedstrijdelementen die de robot inmiddels kan uitvoeren met wat uitleg over de wedstrijd en alle zaken waar het team aan heeft gewerkt. Voor de leerlingen van de Heindert zou het uiteraard erg leuk zijn als een paar van hun ideeën ook werden meegenomen in de plannen van de Waterschap Aa en Maas. Ze hebben in ieder geval genoten van het werken aan dit project en het was goed om een persoon te ontmoeten achter het abstracte idee van een 'waterschap'.

Afbeelding