Afbeelding

Luuk Swinkels naar jeugd WK trampolinespringen in Sofia

Sport Algemeen

Beek en Donk – "Doe je dat nog, dat trampolinespringen?" Het wordt Luuk Swinkels (15) nog wel eens gevraagd door oud-klasgenoten van basisschool 'Het Klokhuis'. In november deed Luuk mee aan de WK trampolinespringen in Sofia. Daarmee is het antwoord gegeven. Luuk eindigde als 41e van de 82 deelnemers uit de hele wereld.

'Wow!'
Luuk zit thuis aan tafel, samen met zijn ouders: Joost en Marion. Breedgeschouderde bijna 16-jarige jongen met een enthousiaste uitstraling. Over zijn deelname aan de Wereld Kampioenschappen in Sofia vertelt hij: "Op Schiphol was het al geweldig om mee te maken. Ons team stond daar in het Nederlandse tenue en dan word je om de twee minuten succes toegewenst. Dat is echt 'wow' om mee te maken. Het hotel was niet normaal, vijf sterren, echt luxe. Het publiek zat in een ander hotel en wij als sporters samen op één gang. Ik eindigde als 41e. Bij het inspringen ging het heel goed. Als ik een kwartier later ook zo had gesprongen, had ik misschien meer punten gekregen en wat hoger kunnen eindigen. Ik wist nog niet wat ik ervan mocht verwachten."

Altijd koprollen maken
Als kind was Luuk altijd aan het koprollen. Er zijn filmpjes waarop zijn broer en zus rustig zitten en Luuk erachter koprollen maakt. Hij startte als kind met voetballen bij Sparta en turnde bij 'De Ringen'. Thuis, in de achtertuin, stond de trampoline waarop hij al vroeg de hoogste sprongen maakte. Zijn ouders keken nergens meer van op, maar soms werd bezoek geadviseerd zich om te draaien als ze doodsangsten uitstonden. Vanaf zijn elfde is Luuk echt serieus met springen begonnen. Hij vertelt: "Voetbal was niet echt iets voor mij, maar turnen vond ik leuk om te doen. Voor mijn verjaardag gingen we naar een trampolinehal. Dat vond ik leuk, maar ik mocht eigenlijk niets." Bij Flik-Flak Sportclub in Den Bosch ging Luuk springen in de recreatiegroep. "Drie keer achterelkaar werd ik overgeplaatst naar een volgende groep. Later werd ik gescout door Lennard (Villafuerta). Hij kwam eigenlijk naar iemand anders kijken, maar mijn trainster wees hem ook op mij." Moeder Marion lacht: "Dit alles is mede mogelijk gemaakt door meneer Har Swinkels van turnvereniging 'De Ringen'."

Acht keer in de week trainen
Trampolinespringen op niveau gaat niet vanzelf. Dit schooljaar heeft Luuk het Commanderij College in Gemert achter zich gelaten om zich volledig op zijn sport te kunnen richten. Dat was geen gemakkelijke keuze, omdat je ook vrienden achterlaat. Luuk vertelt: "Ik wil blijven springen en dat bepaalde de keuze voor de middelbare school in Rosmalen. Ik train nu acht keer per week, alleen niet op zondag." Logischerwijs betekent dit een hele investering voor het hele gezin qua tijd en geld.

"Net als Epke"
Over twee maanden kan Luuk zich misschien plaatsen voor de Europese Kampioenschappen in Azerbeidzjan, maar daarvoor moet hij minstens in de top 20 staan. Daarop ligt nu de focus, maar zijn droom is om uiteindelijk mee te doen aan de Olympische Spelen in 2020 in Tokio en voorbeeld Greg Roe achterna te springen. "En net als Epke wel ik eigenlijk ook wel op een melkpak staan", lacht de gedreven sporter uit Beek en Donk.

Afbeelding
Luuk Swinkels