Wethouder Tonny Meulensteen
Wethouder Tonny Meulensteen Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Kritische inwoners krijgen uitleg van wethouder Meulensteen

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Wekelijks staan er in DeMooilaarbeekKrant ingezonden brieven van inwoners. Daarin geven zij hun mening over zaken die hun dwarszitten of die zij opvallend vinden. Zo ook Henk Peters uit Beek en Donk en Toon van Hoof uit Aarle-Rixtel.

De heren begrepen niet hoe het mogelijk was dat Laarbeek 2,4 miljoen euro ging investeren in duurzame verlichting terwijl volgens de cijfers die bekend waren er slechts 65.000 euro per jaar bespaard werd. Peters gaf in zijn ingezonden brief aan dat pas in 2054 de investering terugverdiend zou zijn. Niet erg duurzaam, vond Peters. Van Hoof zei in zijn brief ook dat hij het raar vond dat Laarbeek de straatverlichting vaker uit gaat doen, terwijl de Nederlandse overheid juist predikt dat licht belangrijk is voor de veiligheid.

De Laarbeekse wethouder Tonny Meulensteen trok zich de kritiek aan en nodigde beide heren op het gemeentehuis uit voor een toelichting. Volgens de wethouder is het zo dat bewoners vaak niet alle informatie hebben over een bepaald onderwerp en dat wat in de media komt niet altijd het juiste beeld geeft. "Het break-evenpoint van de duurzame verlichting zit op tien jaar", probeerde Meulensteen de heren te overtuigen. Ook ging de wethouder in op het donkerder maken van de gemeente. "Het gebeurt altijd in overleg met de inwoners. Waar is het wel en waar niet gewenst? We gaan het op maat aanbieden. Daar waar onnodig veel licht brand zal het minder worden, maar we blijven voldoen aan de minimale vereisten. Door de jaren heen zullen we wel gaan leren."

De wethouder ging ook in op de verhoging van de kosten van afvalinzameling. Het beeld dat alles fors duurder wordt klopt niet, probeerde Meulensteen duidelijk te maken. Ook gaf hij aan dat de gemeente te maken heeft met wet- en regelgeving. "Als je ergens kosten bespaart, dan wordt snel gezegd, dat gaan we gebruiken om afvalkosten goedkoper te maken. Maar dat mag wettelijk gezien niet. We proberen wel inventief te zijn, maar binnen de regels. We proberen dit open en eerlijk te communiceren en het is jammer dat inwoners dan op het verkeerde been gezet worden."

De heren Van Hoof en Peters bleven kritisch, maar waren blij met de toelichting. Volgens hen moet de gemeente duidelijker gaan communiceren hoe iets in elkaar steekt, zodat inwoners beter een beeld krijgen. Peters besloot met een advies aan de wethouder, aangaande de aanschaf van duurzame ledverlichting. "Neem mee dat de kosten van upgrades en onderhoud in het contract zitten", dat scheelt volgens hem achteraf weer een hoop geld.