Danique Schepens
Danique Schepens Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Danique Schepens (Aarle-Rixtel) Nederlands Kampioen Weightlifting

Sportnieuws Sport

Aarle-Rixtel - De dreun die de aandacht trekt bij het binnenkomen van de trainingszaal van crossfitfabriek 0492 in Helmond maakt meteen duidelijk wie Danique Schepens is. Het bruist er van de energie. Er wordt getrokken, geduwd en regelmatig valt de halter met een flinke klap terug op de vloer.

De 27-jarige Danique Schepens uit Aarle-Rixtel heeft zich afgelopen januari als Nederlands Kampioen Weightlifting gemanifesteerd. Danique werkt bij defensie als ambulancechauffeur en is gelegerd in Oirschot. Regelmatig moet zij op uitzending voor haar werkgever. De 13e lichte brigade van defensie koos haar in 2017 tot sportvrouw van het jaar.

De uitzending naar Afghanistan 2 jaar geleden was tevens het begin van een succesvolle sportcarrière. Een collega en goede vriend gaf Danique de tip om eens te gaan crossfitten. Aanvankelijk hield ze vooral de boot af, met in gedachten de figuren van kogelstootsters en andere krachtonderdelen van atletiek. Een keer kennisgemaakt met het crossfit was Danique verkocht. "Een geweldige manier om met sport bezig te zijn" vertelt Danique in haar trainingszaal in Helmond.

Waarom crossfit?
"Met crossfit ben je samen met een team bezig met de mooie en goede kanten van verschillende sporten. Je stuwt elkaar steeds verder omhoog op een positieve manier. Elkaar steunen en oppeppen waar nodig en zelfvertrouwen bouwen." In december vorig jaar kwalificeerde Danique zich voor deelname aan het NK weightlifting dat in januari 2018 plaats vond in Utrecht. De korte voorbereidingstijd van drie weken weerhield haar er niet van de titel op te eisen in de klasse +90. Dat betekent kwalificatie voor het Europees kampioenschap 2018. Helaas ziet het ernaar uit dat ze daaraan niet kan deelnemen omdat ze dan voor defensie op uitzending zal zijn.

Houdt defensie geen rekening met een EK?
"Nee ik ben bang van niet, die tijd is voorbij. Ik ga nog wel met het BIMS (Bureau Internationale Militaire Sport) praten wat zij voor me kunnen betekenen, maar ik ga er niet vanuit dat ik mee kan doen."

Olympische spelen?
"Dat zou heel mooi zijn", zegt Danique, "maar ik ben nog een nieuweling en moet nog veel leren. Mijn eerste doel is om volgend jaar bij het NK minder eigen gewicht te hebben, en meer gewicht te trekken (in een keer boven je hoofd brengen van het gewicht met gestrekte armen) en te stoten (een tussenstop op de schouders en dan uitstoten). Als dat lukt, dan haal ik meer sinclair punten, en kan ik mij opnieuw kwalificeren voor het EK maar dan volgend jaar." Sinclair punten worden berekend via een formule, waarbij je eigen gewicht en het gelifte gewicht van belang zijn. Hoe minder eigen gewicht en meer gelift gewicht hoe hoger de punten. Tijdens het afgelopen NK trok Danique 70 kg en stootte zij er 90. Met een streng trainingsschema en voedingspatroon moet dat lukken volgens train Victor Martins de Carvalho: "Danique heeft de lichaamsbouw, aanleg, inzet en het talent dat nodig is om het in deze discipline ver te schoppen.".

Kun je defensie goed combineren met je sport?
"Nog wel, maar op uitzendingen is het wel lastig om mijn voedingspatroon te controleren en optimaal te houden. De balans met de trainingen is er dan ook niet altijd." Danique traint normaliter twee keer per dag, zes dagen in de week en een dag rust.

Een sporter uit Laarbeek waar we nog veel van zullen horen.