Afbeelding

Gezellig drukke en sfeervolle boerenbruiloft in Raopersgat

Algemeen Carnaval

Lieshout - Het boerenpaar Gerardus Brouwers en Cecilia Jongerius en hun getuigen Thomas en Christiana vertrokken maandag 12 februari om 9.40 uur op de Roeklaan voor een rondgang door het dorp. 'Ut Aaw herremenieke van Liessent' voorop gevolgd door de mooi versierde hoge kar met het bruidspaar en de getuigen en daarachter de trouwstoet met de bruiloftsgasten.

Alle plaatselijke kasteleins boden het voorbijtrekkende volk een borreltje aan waarvoor hartelijke dank. Inwoners van verzorgingshuis Franciscushof waren mede getuige van de doop van de vroeggeboren dochter Anna van het vorige boerenpaar Annemarie en Sjaak Broekman. Onderweg werd het gezelschap getrakteerd op een muzikaal optreden van 'Chaos'. Bij Gerda Gilsing op Prinsenhof was de balkonscene met een polonaise om de hoftuin. Fijn om ook Martien zo allemaal in herinnering te kunnen houden.

Op uitnodiging van Adriaan Schepers, president Aaw Heremenieke, vertelde Jos Maas over het ontstaan van de boerenbruiloft in Raopersgat. Na het nuttigen van de petazzie, droeg 'Grardje d'n Baecker' (Ger van Pelt) na 10 jaar zijn functie over aan 'Jacob van Boks en Bójem' (Sjaak Broekman) die het 40e onecht huwelijk in Raopersgat, met instemming van Prins Arjan d'n Urste op voortreffelijke wijze voltrok.

Rabbi Sjeiversach (Tini van Vijfeijken) en Rebbe Mischmagger (Peter v.d. Burgt) gingen voor bij de ludieke inzegening, geassisteerd door de Prins, Adjudant en de getuigen. Voordat met de rituelen als de reiniging van de bruid en besnijdenis van de bruidegom werd begonnen, kon bij de Klaagmuur worden geklaagd. De opbrengst van de collecte is bestemd voor het Laarhuys in Raopersgat.

Optredens waren er van de mini dansmariekes, de dansmariekes, Zanggroep De Halmen, familie Brouwers en Jongerius, Vrouwenband Permanent, wandelclub The Blue Lagoon, de buurt en de vriendengroep van het bruidspaar. Diaken Hans Beks kwam van Kuusegat naar Raopersgat om het bruidspaar van adviezen voor een goed huwelijk te voorzien.

Jubileumparen Toon en Door Tillemans – van Kaathoven (22) en Jan en Claartje Manders – Vogels (11) werden door voorzitter Henk v.d. Put in het zonnetje gezet.

Na de drukbezochte receptie waren er nog optredens van 'Di is 't' en van een samengesteld blaasorkest met muzikanten van 'De Grottendorfer Blaaskapel', 'Blaost 'm mar wir Op' en 'Ut Aaw Herremenieke van Liessent'. De presentatie was in vertrouwde handen van Gerrit van Kaathoven en John van Kaathoven. Mede namens het boerenpaar dankt de Commissie Boerenbruiloft Raopersgat iedereen die heeft bijgedragen.