Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Bijzondere jaarvergadering Sint Antoniusgilde

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Sint Antoniusgilde Beek hield woensdagavond 18 april op Schietaccommodatie 't Wipke haar jaarvergadering, die deze keer een heel speciaal karakter had. Zelfs het vroege zomerweer werkte mee.

De avond begon met een vendelgroet, gebracht door de negen jaar jonge Willem van den Berg en de zesmaal zo oude Steven van Roessel. Beiden zijn nog maar kort bij het gilde betrokken. De aanwezigen, waaronder burgemeester Frank van der Meijden, waren vol lof over de prestaties van beide vendeliers en de complimenten waren er ook voor hoofdvendelier Joshy Gevers, die hen wekelijks de fijne kneepjes van het vendelen bij brengt. Na de vendelgroet werd Willem van den Berg geïnstalleerd als jeugdlid-vendelier van het gilde. De burgemeester overhandigde hem de oorkonde waarin deze gebeurtenis vastgelegd is.

Vervolgens werd Ria Duitsman geïnstalleerd als kapitein en voorzitter van de Beekse schut. Voor het eerst in de lange geschiedenis van Sint Antoniusgilde wordt het nu aangevoerd door een vrouw, ook bij de andere Laarbeekse gilden is dit voor zover bekend nog niet eerder voorgevallen. Ria Duitsman was onofficieel al enkele maanden actief als voorzitter en ze voert die functie tot ieders tevredenheid uit.

Hierna begon de jaarvergadering. Het financieel verslag van Oude deken/penningmeester DirkJan Gloudemans werd goedgekeurd en hetzelfde gebeurde met de begroting. De kascontrolecommissie had de kas gecontroleerd en in orde bevonden, zodat de penningmeester decharge verleend kon worden. Ook het verslag van de Oude deken/secretaris werd goedgekeurd. In het bestuur van het gilde veranderde het een en ander: Toine Steegs en Bert van Kaathoven stopten als bestuurslid en de vergadering keurde goed dat het bestuur de komende tijd uit drie personen bestaat: Kapitein/voorzitter Ria Duitsman, Oude deken/secretaris Hanneke van Rhee, en Oude deken/penningmeester DirkJan Gloudemans.

Na afloop van de vergadering volgde de installatie van drie nieuwe leden van het gilde, Twee gildezusters, Jolanda Steegs, echtgenote van gildebroeder Toine Steegs, Gerry van den Berg, echtgenote van Hein van den Berg, en een gildebroeder, Steven van Roessel, zoon van wijlen Quirien van Roessel, die 25 jaar lang als Oude deken/secretaris nauwgezet verslag deed van het reilen en zeilen van het gilde. Koning Tonny Gevers speldde de nieuwe gildeleden het gildeinsigne op en ook voor hen was er de oorkonde en bloemen.

Na afloop van het officiële deel werd de avond op een informele wijze voortgezet, de activiteitencommissie had weer voor het natje en droogje gezorgd en het was nog lang heel gezellig op 't Wipke.

Willem van den Berg (r) ontvangt de oorkonde uit handen van Burgemeester Van der Meijden
Afbeelding
Ria Duitsman