Afbeelding
Foto: Martin Prick

Vrijwilligerspenning Laarbeek voor Piet van Oosterwijk

Algemeen Gemeente

Beek en Donk - Piet van Oosterwijk ontvangt de vrijwilligerspenning van de gemeente Laarbeek voor zijn jarenlange inzet voor de EHBO-vereniging Beek en Donk

Laarbeekoefening
In een snikhete vergaderzaal in het Ontmoetingscentrum komt op de jaarvergadering plotseling een groep mensen binnen, die Piet van Oosterwijk allemaal goed kennen. Allemaal zijn ze gekomen om hem te feliciteren met de aanstaande uitreiking van de vrijwilligerspenning. Hij krijgt de Vrijwilligerspenning uit handen van de kersverse wethouder Monica Slaets. Piet is al 50 jaar lid van deze vereniging en heeft zijn stempel al die jaren gedrukt op de club. Zijn voornaamste taak ligt in het verzorgen van de oefenavonden. Vanuit de landelijke organisatie wordt een aantal competenties opgelegd, die de leden moeten bezitten. Elke twee jaar moet worden bewezen dat elk lid deze vaardigheden nog bezit. Daarvoor moet geoefend worden. Dat oefenen bestaat onder andere uit het aanleggen van verbanden, maar veel belangrijker is dat de EHBO-er weet hoe hij moet handelen en in welke volgorde. Daarom wordt er veel geoefend met LOTUS-mensen. LOTUS is de Landelijke Organisatie Tot Uitbeelding van Slachtoffers. Lotus-slachtoffers weten precies hoe bepaalde wonden eruit zien en kunnen die met behulp van make-up bij zichzelf aanbrengen. Maar wat belangrijker is; ze kunnen mensen leren hoe een dergelijk slachtoffer in werkelijk reageert, of over-reageert. Piet heeft ook veel betekend bij het tot stand komen van de jaarlijkse oefening met politie en brandweer, de bekende Laarbeekoefening.

Trots
Piet werd op 31 maart 1968 lid van de vereniging. Als werknemer op de AWB (Apparaten Warmte Bouw) fabrieken in Beek en Donk, destijds aan de Pater de Leeuwstraat moest hij EHBO-er zijn voor als er op de werkvloer iets gebeurde. Tegenwoordig is dat vervangen door de in de ogen van elke EHBO-er minder uitgebreide kennis van de BHV-er. Van 1970 tot 1974 is Piet bestuurslid geweest. Hij had in die tijd meer bestuursfuncties en zette ook de Winter Avond Competitie in het zaalvoetbal op. De vrijwilligerspenning komt voor Piet als een verrassing. "Dat ik 50 jaar lid was, wist ik wel". Het belangrijkste jaar in de 50-jarige loopbaan van Piet is 1974. "In dit jaar heb ik drie dodelijke slachtoffers gehad, waarvan het jongste een kind van 4 jaar was. Het kind wilde op 24 november van de kant in een bootje springen, maar sprong mis en kwam in het ijskoude water van de Zuid-Willemsvaart terecht. In het begin hadden ze nog hoop, maar later bleek het kind niet te redden. De tweede in dat jaar was ook weer in de buurt van de fabriek, toen de buurman een hartstilstand kreeg. De derde was een beroepsmilitair, die de bocht te hard wilde nemen. Dat was een moeilijk jaar. Later is er nog een vrouw met haar auto in het kanaal gereden. Die heb ik er met hulp van omstanders uit gehaald en naar huis gebracht. Daarna moest ik in de politiewagen allerlei vragen beantwoorden. Het mooie is dan als je uit de wagen komt en het geroezemoes in de groep collega's rondgaat: Kijk, dat is nou degene die dat gedaan heeft! Op zo'n moment ben je trots op het EHBO-er zijn", aldus een trotse Piet van Oosterwijk.