Afbeelding
Foto: Joost Duppen

"De kinderen ga ik het meest missen"

Algemeen

Lieshout – Vierenveertig schooljaren staat hij voor de klas: Ben Desar uit Eindhoven. De naam van de basisschool in Lieshout veranderde in die jaren van Jozefschool naar Fontein naar Kindcentrum De Sprankel. Ben geeft het onderwijsstokje door aan jongere collega's. Op woensdagmiddag 4 juli staat zijn afscheid gepland van 12.30 tot 14.30 uur.

"Onderwijsvak is uniek"
"Elfhonderd Lieshoutenaren heb ik in de klas gehad. Zo veel moeten het er ongeveer geweest zijn in die vierenveertig jaar", rekent Ben uit. "Vanaf mijn prille kinderjaren wilde ik meester worden. Ik voelde het als een roeping. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want twee van onze drie zonen werken ook in het onderwijs", vertelt Ben trots. "Die vierenveertig jaar is als een film voorbij gegaan en heeft me geweldig veel genoegen geschonken. Ik heb veel mooie dingen mogen doen. Les geven, meedoen met vieringen, als waarzegger optreden, prijzen winnen, vossenjacht met groep 8. Het is te veel om op te noemen: het is een levenswerk. En ieder jaar zien dat je na een jaar weer een heleboel kinderen verder hebt gebracht in hun leven. In welk vak vind je dat terug?"

"Hij is wel brutaal"
Via zijn broer die in Gemert bij de gemeente werkte, hoorde de pas afgestudeerde Ben, 21 jaar jong, dat er in Lieshout een vacature was op de Jozefschool. "Ik dacht: Wie niet waagt, wie niet wint en ging erop af", vertelt Ben lachend. "Ik moest voor een commissie verschijnen met daarin onder meer pastoor van der Putt. "Er werd me gevraagd wat ik zou doen als ik een kind met – en ze noemden een Latijnse term – in de klas zou hebben. En ik antwoordde: Geen flauw idee. Ik weet niet eens wat dat is!Na het gesprek stond ik stiekem aan de deur te luisteren. 'Hij is wel brutaal' hoorde ik zeggen. Ik werd aangenomen", grinnikt Ben.

Humor en levenswijsheid
Ben staat bij veel leerlingen bekend als de leerkracht die het onderste uit de kan wil halen, met leuke lessen inclusief grappen. "Dat beschouw ik als een groot compliment en zo hoop ik ook dat leerlingen zich mij herinneren", vertelt Ben. "Bovendien wordt een leerkracht met humor gewaardeerd. Dat is van alle tijden en moet erin blijven. Dat het niet alleen om rekenen en taal gaat, bewijst een brief die Ben zorgvuldig bewaarde. Een oud-leerlinge bedankt hem daarin voor de levenswijsheid die hij doorgaf. Ze leerde van Ben om oog te hebben voor de zwakkeren, schrijft ze. "Als ik dat lees, krijg ik nog altijd kippenvel", vertelt Ben zichtbaar ontroerd.

Handje schudden
Ben wil positief zijn carrière in het onderwijs afsluiten. "Maar ik maak me wel zorgen om het onderwijs in Nederland. Er worden hoge eisen gesteld, maar dat wordt niet gefaciliteerd. Bovendien hoop ik dat er meer mannen kiezen voor het onderwijs zodat het een afspiegeling is van de maatschappij." Ben gaat genieten van zijn welverdiende vrije tijd met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.

Afscheid nemen van Ben Desar kan op woensdagmiddag 4 juli van 12.30 tot 14.30 uur op De Sprankel. Bij mooi weer is dat op het terrein van de kinderopvang.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding