Afbeelding
Foto: Mark Barten

"Leegstand Piet van Thielplein is einde van het jaar nul"

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Van het Piet van Thielplein een florerend winkelcentrum maken. Dat was een van de 'taken' die de nieuwe centramanager Henry van Vlerken bij zijn aanstelling in april meekreeg, Ook wethouder Tonny Meulensteen vond dat.

"De aandacht moet liggen bij de vijf winkelgebieden in Laarbeek, maar op dit moment heeft het Piet van Thielplein in Beek en Donk de hardste stimulans nodig", gaf Meulensteen hem mee bij de eerste kennismaking. "Op korte termijn moeten we een aantal 'quickwins' zien te bereiken. Met resultaat op het Piet van Thielplein kunnen we ook bereiken dat ondernemers gaan geloven in het centramanagement", beaamde Van Vlerken toen.

Twee maanden later is het te kort voor Van Vlerken om nu al resultaat te hebben geboekt. Wel is het zo dat de situatie op het Piet van Thielplein in die tussenliggende periode is veranderd. Al bekend was dat Intertoys in september de deuren sluit en dat ook kledingwinkel terStal dichtgaat. Het pand van Groentewinkel Beijers is nog niet gevuld en ook Stephanie's Mode gaat de knip erop gooien. Piacere Puro is per direct gesloten. Op de gevel hangt een briefje met de tekst: 'Wegens ons groeiend zakelijk succes en reorganisatie van de winkels is Piacere Puro tijdelijk gesloten'.

Domino's Pizza
Slijterij Van Kaathoven heeft zijn draai gevonden op het plein en inmiddels is bekend dat Domino's Pizza op de plek van terStal een vestiging wil gaan openen. "Ik snap dat er gesproken wordt over de leegstand. Maar we zetten niet alleen in op de aanpak van leegstand, maar we willen ook beleving brengen op het plein. Daarvoor moet je kijken naar twee dingen. Welke branches willen we graag op die plekken hebben en in hoeverre kunnen verhuurders van panden meehelpen", geeft van Vlerken aan. "Het Piet van Thielplein heeft behoefte aan een positief verhaal. We onderzoeken nu waarom mensen elders gaan winkelen, zoals bijvoorbeeld Gemert. Op het plein is bijvoorbeeld behoefte aan een goede slager. Maar er is meer dan dat nodig. We moeten het plein aantrekkelijker maken zodat mensen echt gaan winkelen in plaats van alleen boodschappen doen", geeft Van Vlerken aan.

Volgens hem is het niet de grootste uitdaging om de winkels weer gevuld te krijgen, maar het is wel de uitdaging om dit voor de langere termijn te doen. "Ik heb geroepen dat de leegstand voor het einde van het jaar nul is. Er moeten niet teveel wisselingen komen, maar juist stabiliteit. Daarvoor is ook lef van middenstanders voor nodig. Het wil niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb, maar ik probeer wel naar het grotere verhaal te kijken."

Er is nog altijd geen start gemaakt met de bouw van het appartementencomplex 'Mijnheer van Thiel' op het plein.