Afbeelding

Sint Servatius Gilde bezoekt Palm brouwerij en Plantentuin

Algemeen Algemeen

Lieshout - Het Sint Servatius Gilde Lieshout is eindelijk weer eens op excursie geweest! Vrijdagmorgen 15 juni om 7.45 uur, stond een luxe touringcar op De Heuvel, bij Bavaria Brouwerij Café te wachten op de leden.

Voor deze bijzondere excursie zijn de gildebroeders in vol ornaat. Het is stralend weer en aan de gezichten te zien van de deelnemers belooft het een mooie en gezellige dag te worden. De reis gaat eerst naar Steenhuffel (135 km) in België, naar Brouwerij Palm! Deze brouwerij is onderdeel van 'Swinkels Family Brewers', ofwel het voor hen vertrouwde Bavaria. Na een voorspoedige rit stopt de bus op enige honderden meters van de brouwerij. Hier stelde het gilde zich op en ging in formatie naar de hal voor ontvangst bezoekers. In het rustige Steenhuffel gaf dit wel enig bekijks, zeker op de binnenplaats van de brouwerij bij de dames van de rondleiding. Voordat om 11.00 uur de film en uitleg werd gegeven konden leden van het gilde alvast kennismaken met een 'Palmke'. Tijdens de introductiefilm is het duidelijk geworden dat Brouwerij Palm al generaties lang geen opvolgers hadden in de familielijn, terwijl bij de Familie Swinkels de zevende generatie aan het roer staat! Na deze film konden de leden van het gilde door de brouwerij, met tekst en uitleg en door korte filmpjes op de diverse productieplaatsen. Ook bijzonder was de Kruidenkamer voor het mixen van een bepaalde 'creations' die eens per drie of vier maanden ontwikkeld worden in eigenlijk, een mini-brouwerij binnen de Palm brouwerij.

Na de rondgang door de gehele brouwerij stond de Palm Express (treintje) klaar om naar de Stoeterij te gaan, met Gerda (de Belgische gastvrouw van Palm) aan het stuur. Op deze stoeterij, die nog van de vorige Palm brouwerij eigenaar is, word een speciaal ras gefokt. Dit alles zag er perfect uit. Terug in het excursielokaal was er echt tijd om de diverse bieren uit de Palm brouwerij te proeven. Alle bieren hebben een specifieke eigen smaak, dus voor elk wat wils. De Overheid van het Servatiusgilde heeft gezorgd voor de lunch in de vorm van goed belegde Kaiser broodjes. De leden van het gilde hebben voor het thuisfront of Vaderdag, het nodige gekocht bij het winkeltje van de brouwerij.

Na brouwerij Palm gaat het gezelschap van ruim 40 personen naar de 15 km verderop gelegen Plantentuin Meise, 92 hectare groot en 18.000 soorten planten. Een plantenpaleis, De Wereldtuin, met planten en bloemen uit vele tropische en subtropische gebieden van de wereld. Dit is zeer de moeite waard, alleen je kunt er een dag volmaken en het gezelschap had maar twee uur de tijd voor dit park. Zij weten allemaal van de drukke rondweg van Antwerpen en er was een afspraak bij Bavaria Brouwerij Café voor het afsluitend diner! Dit was een heerlijke afsluiting van een lange gezellige dag.