Afbeelding
Foto: Joost Duppen
RECENSIE

Concert Harmonie de Goede Hoop en Philharmonie Zuidnederland

Algemeen Recensie

Op zondagmiddag 17 juni 2018 ontmoette harmonie De Goede Hoop het orkest van Philharmonie zuidnederland in MFC de Dreef te Aarle-Rixtel, om samen te concerteren in het kader van de HaFa-concerten, die zij in heel Zuid-Nederland spelen met lokale fanfares, harmonieën en orkesten.

Het is al heel bijzonder dat zo'n orkest zomaar in ons Aarle komt spelen, dus wij, mijn vrouw en ik, naar De Dreef. In een goed gevulde sporthal De Dreef, die omgetoverd was in een stemmige concertzaal, begon dit unieke programma om 14.30 uur.

Onze plaatselijke trots mocht de aftrap doen o.l.v. dirigent Martijn Pepels met een prachtig programma, te weten: Sunburst (Egbert van Groningen) The wind in the willows (Johan de Meij) en Into the storm (Robert W. Smith). Uitbundig daar waar het kan, sereen en ingetogen als het moet, werden de diverse muziekstukken ten gehore gebracht. Heel bijzonder was het solistische werk Kol Nidrei (Max Bruch), waarbij cellist Gabriel Arias Luna van philharmonie zuidnederland voortreffelijk begeleid werd door de harmonie. Echt een heel mooie uitvoering met veel gevoel voor sfeer en nuances. Dat muziek maken op dit hoge niveau zo mooi kan zijn en dus zeer aangenaam om naar te luisteren!

Na de pauze en de ombouw van het podium, was het de beurt aan de Philharmonie zuidnederland die onder leiding stond van Sander Teepen. Uitgevoerd werden: Die Entführung aus dem Serail: ouverture van Mozart; Konzertstuck nr 2 van Mendelssohn en Snow maiden, 'n suite van Rimsky-Korsakov o.l.v. Martijn Pepels en tot slot de Symfonie nr. 8: de delen 3 en 4 van Dvorák.

Vooral het Konzertstuck nr. 2 met de solo-klarinettisten Tim Huijbregts en Maarten Takken was een genot om naar te luisteren. De samenklank en perfecte timing van deze twee jeugdige supertalenten was aansprekend en schitterend om te horen.

Mooi om te zien was de verschillende stijl van dirigeren van de twee dirigenten, die op een geheel eigen wijze sturing gaven aan de muzikanten. Dat werd in mijn ogen goed zichtbaar toen Martijn voor de philharmonie stond.

Na bijna twee en een half uur (inclusief de 20 minuten pauze) kwam er een einde aan dit unieke muziekspektakel, wat ik niet had willen missen: heel uniek, heel mooi en bijzonder.

Jan Dekkers

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding